Osmanlı'nın ilim yuvası Darülfünun’un iz bırakan hocaları
Osmanlı'nın, eğitim alanında atılan en büyük adımı olan Darülfünun, Türk yükseköğretim hayatında çok önemli bir yere sahipti. Peki, Reşat Nuri, Falih Rıfkı, Necip Fazıl gibi pek çok önemli kalemin mezun olduğu Osmanlı'nın bu ilim yuvası Darülfünun 'un iz bırakan hocaları kimlerdi?
Giriş Tarihi: 05.03.2019
10:55
Güncelleme Tarihi: 24.11.2019
15:47
DARÜLFÜNUN’UN EDEBİYAT HOCASI
Mart 1910'da Darülfünun'da edebiyat müderrisi oldu. Daha sonra Cezayir valiliğine atansa da ikinci defa Darülfünun'da müderris oldu. Burada nazariyyât-ı edebiyye dersleri okuttu. Okuttuğu ders 1919'da Maarif Nâzırı Ali Kemal'in kararıyla kaldırıldığından açıkta kaldı. Daha sonra Yahya Kemal milletvekili olunca vekâleten üçüncü defa Dârülfünun'a tayin edildi (1923). Aynı yıl asâleten şerh-i mütûn müderrisliğine getirildi; Darülfünun'a üniversite oluncaya kadar bu görevde kaldı.
Fuad Köprülü kimdir?
Türk tarihinin yetiştirdiği dünyaca ünlü ilim ve fikir adamlarından biri olan Mehmet Fuad Köprülü, özellikle Osmanlı tarihinin kuruluş devri hakkındaki tartışmaların iyice alevlendiği bir dönemde en zorlu tartışmalara eğilerek, ortaya koyduğu keskin ve iddialı tezlerle bir döneme damgasını vuran en önemli isimlerden biriydi.
Darülfünun'un edebiyat şubesinde görev almış hocalardan biri de Fuat Köprülü'ydü. Köprülü, 1913'te 23 yaşında iken Darülfunun'a edebiyat tarihi müderrisi yani profesörü olmuştu. Örgün eğitimini Ayasofya Rüşdiyesi ve Mercan İdadisi'nde tamamlayan Fuat Köprülü, edebiyat ve tarih alanlarında kendisini o derece iyi yetiştirmiş ki 23 yaşında profesör olarak Darülfünun'a atanmıştı.
Köprülü, önceden dâhil olduğu Fecr-i Ȃti ve Servet-i Fünun topluluklarında yazılar yazsa da Ziya Gökalp çevresine girdikten sonra Milli Edebiyat ve Yeni Lisan akımını benimsemişti. 1913'te Halit Ziya Uşaklıgil'den boşalan İstanbul Darülfünun'u Türk Edebiyatı Tarihi dersini üstlenmişti.