Osmanlı'nın ilim yuvası Darülfünun’un iz bırakan hocaları
Osmanlı'nın, eğitim alanında atılan en büyük adımı olan Darülfünun, Türk yükseköğretim hayatında çok önemli bir yere sahipti. Peki, Reşat Nuri, Falih Rıfkı, Necip Fazıl gibi pek çok önemli kalemin mezun olduğu Osmanlı'nın bu ilim yuvası Darülfünun 'un iz bırakan hocaları kimlerdi?
Giriş Tarihi: 05.03.2019
10:55
Güncelleme Tarihi: 24.11.2019
15:47
AHMET MİTHAT EFENDİ NEDEN ÖNEMLİYDİ?
Ahmet Mithat Efendi'yi dönemin önde gelen şahsiyetlerinden bir yapan en önemli özelliği halkın yaşadığı dünyayla irtibatını kurmak adına onu gereğince bilinçlendirme çabasıydı. Durmadan ve yılmadan bu kadar çok eser vermesi bu bilincin sonucuydu.1889'da Stockholm'de toplanan Şarkiyatçılar Kongresi'ne Osmanlı Devletini temsilen katılan Ahmet Mithat, Batı kültürünün halka doğru ve gerçekçi bir şekilde aktarılmasını savundu. Bu bağlamda birçok eser kaleme alarak bu kültürün eğrisi ve doğrusuyla anlaşılmasını istedi.
MİSYONERLERE KARŞI SAVAŞTI
Dönemindeki İslam aleyhindeki iddialara da cevap veren Ahmet Mithat, Hristiyanların misyonerlik adı altında neşrettiği metinlerindeki İslam'a hakaret yazılarına kesin bir dille reddiyeler yazar. Hatta Katolikleri eleştiren Amerikalı yazar John W. Draper'in kitabını İslam eleştirilerini verdiği cevaplarla Niza-i İlm ü Din başlığıyla çevirir.
ŞEHBENZADE FİLİBELİ AHMED HİLMİ
Şehbenzade Filibeli Ahmet Hilmi kimdir?
Günümüzde Bulgaristan sınırları içinde kalan Filibe'de doğan Şehbenzade Ahmet Hilmi, Filibe'de başladığı öğrenimine İstanbul'da devam etti. Galatasaray Mekteb-i Sultânîsi'ni bitirince Posta ve Telgraf Nezâreti'nde, ardından Düyûn-ı Umûmiyye Nezâreti'nde çalışmaya başladı.
DARÜLFÜNUN’UN FELSEFE HOCASI
İstanbul'da bir süre Dârülfünun'da felsefe müderrisliği yaptı ve Cem'iyyet-i Tedrîsiyye-i İslâmiyye üyeliğinde bulundu. "Hangi Meslek-i Felsefeyi Kabûl Etmeliyiz? Dârü'l-Fünûn Efendilerine Tahrîrî Konferans" isimli eserini, Darülfünun müntesiplerinin kendisine bu konuda yönelttikleri soru üzerine yazılı bir konferans şeklinde kaleme aldı.
FİLİBELİ AHMED HİLMİ’Yİ MASONLAR MI ÖLDÜRDÜ?
Son dönem Osmanlı fikir adamı olan Ahmet Hilmi, İttihat ve Terakkî Cemiyeti'ni ağır bir dille eleştirmekten çekinmedi. Hem bu eleştirileri hem de Siyonizm'e ve masonluğa yönelik suçlamaları yüzünden dergi ve gazeteleri sık sık kapatıldı. Beklenmedik bir şekilde ölümü bakır zehirlenmesine bağlandıysa da masonlarla ilgili neşriyatından dolayı bir komploya kurban gittiği de ileri sürülmüştür