Arama

Osmanlının ilk ve tek astronomi okulu: Mekteb-i Fenn-i Nücum

Osmanlı'da bilim insanları, devletin var olduğu yıllarda bilim alanında yenilikler yapılması için çabalamış ve imparatorluğu daima ilim anlamında bir üst noktaya taşıma gayreti içinde olmuşlardır. Bu çalışmalardan biri de Osmanlının ilk ve tek astronomi okulu olan Mekteb-i Fenn-i Nücum'dur. Ömrü çok kısa olan bu okul hakkındaki bilgiler sizler için derledik.

MEKTEBİN TALEBE SAYISI

🔹 Osmanlının ilk ve tek astronomi okulu olan Mekteb-i Fenn-i Nücum kurulduğunda çok az sayı da öğrenci rağbet gösterir. Bilhassa ilk senede "Ahmed Eşref Efendi, Ahmed Muhsin Efendi, Hasan Efendi ve Mehmed Efendi" isimli toplam dört talebesi vardır. Sene 1842 olduğunda mektebin talebe sayısı altıya kadar çıkar.

🔹 Aynı zamanda her ay başı düzenli olarak okulda bulunan müneccimbaşıya ve öğrenim gören talebelere maaş verilmektedir.

Geçmişten günümüze uzay çalışmaları

  • 10
  • 10

ÖMRÜ KISA SÜRDÜ

🔹 Mektep yaklaşık yedi sene sonra kapanmak durumunda kalır. Buraya çok fazla rağbetin olmaması, özel binanın tahsis edilmemesi ve Müneccimbaşı Sadullah Efendinin istekleri; mektebin kapanmasında büyük rol oynamıştır.

🔹 Mekteb-i Fenn-i Nücûm'un ömrü çok kısa olsa da Osmanlı bilim ve eğitim tarihinde önemli bir yeri teşkil etmektedir. İlerleyen yıllarda okul ile ortaya çıkacak belgeler, devletin astronomi alanında geldiği noktayı çok daha iyi gösterecektir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN