Arama

Osmanlı'nın salgın hastalıklarla mücadele için kurduğu hayır eseri: Gureba Hastanesi

Gureba Hastanesi, Bezmiâlem Sultan'ın bulaşıcı hastalıklarla mücadele edilmesi için yaptırdığı ve asırlardır hizmetine devam eden hayır eseriydi. Bütün masrafları Valide Sultan tarafından karşılanan hastanede yoksul ve garip Müslümanlar ücretsiz tedavi edilirdi. Peki burada hangi hastalıklarla mücadele edildi? Hastanenin misyonu neydi? Gelin, yoksul halkın umudu Gureba Hastanesi'ne yakından bakalım.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 14
  • 15

Hastane açıldığında önünde bir kârgir hamam, cami, müştemilatı ve dokuz dükkân ve üç masura akar tatlı suyu vardı. Câmiin arkasındaki bahçede ağaç dikiliydi.

📌 Bezmiâlem Valide Sultan, hastanenin yanına bir cami ve çeşme yapılmasını istemişti. Cami, hastanedeki hastalar, ziyaretçiler ve çalışanların ibadetlerini eda edebilmesi için inşa edildi. Bundan dolayı da hastanenin içinden bir merdivenle camiye çıkılıyordu.

Hastanede vefat edenlerin cenazeleri buradan kaldırılır, iyileşip taburcu olanlar ise toplu olarak camiye gidip dua ederdi. Sonrasında kendilerine yol için para verilerek evlerine gönderilirdi.

  • 15
  • 15

📌 Bezmiâlem Valide Sultan, hastanenin vakfiyesinde, bu camiye büyük sultanlar tarafından yapılan camilerinde olduğu gibi bir Cuma vâizi ta'yin olunmasını şart koştu.

Cuma vaizi, her Cuma günü namazdan sonra cemaate vaaz ve nasihatte bulunurdu.

📌 Camide gece gündüz nöbetleşe durmak üzere iki imam olması şartı da vardır. İmâmın görevleri şunlardı: Yâsîn, Fetih, Mülk, Nebe' surelerini okuyup ilaveten cüz-hânlık (cüz okuyuculuğu) yapacaklardı. Nöbetleri sırasında vefat edeceği belli olan hastanın yanında oturup istiğfârı ve kelime-i şehâdeti hatırlatacaklardı.

📌Hastane, günümüzde Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı "Bezmiâlem Valide Sultan Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi" ismiyle sağlık hizmeti vermeye devam eder.

(x) Kaynak: Bezmiâlem Valide Sultan ve Gureba Hastanesi Vakfiyesi, Kenan Göçer
Gureba Hastanesi'nden Bezmialem Vakıf Üniversitesi'ne, Prof. Dr. Nuran Yıldırım

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN