Arama

Osmanlı'nın sosyal yaşamına ışık tutan ilk fotoğraflar

Fotoğraf, keşfinden kısa bir süre sonra Osmanlı topraklarına ulaşmış; padişahların özel ilgisi ve desteği ile fotoğrafçılık, bu coğrafyada kısa sürede yaygınlaşmıştı. Tarihteki ilk fotoğraflar Osmanlı'ya Sultan Abdülaziz döneminde gelmiş, Sultan II. Abdülhamid döneminde ise fotoğrafçılık büyük bir gelişme göstermişti. Peki, fotoğrafçılığa oldukça büyük bir ilgi duyan ve 33 bin fotoğraflık dünya çapında bir arşiv oluşturan Abdülhamid'in, hangi isimlere "Saray Fotoğrafçısı" unvanı verdiğini biliyor musunuz? Ya da Abdülhamid'in hapishanedeki mahkumların fotoğraflarını neden çektirdiğini? Osmanlı'nın sosyal yaşamına ışık tutan ilk fotoğrafçıları ve çektikleri fotoğrafları sizlerle buluşturuyoruz.

  • 35
  • 40
ABDÜLHAMİD UNVANLARINI NEDEN GERİ ALDI?
ABDÜLHAMİD UNVANLARINI NEDEN GERİ ALDI?

Küçük kardeşlerden aşırı milliyetçi olan Kevork Abdullah, anlaşma sonrası bir müddet daha Yeşilköy'de kalacak olan Grandük Nikolai Nikolayeviç ve Rus subayların fotoğrafını çeker ve ardından generallere ziyafet verir.Bu durumu haber alan II. Abdülhamid, derhal onlardan Saray Fotoğrafçılığı unvanını geri alır.

  • 36
  • 40
PORTRE ÇEKİMLERİ İLE GEÇİMLERİNİ SAĞLADILAR
PORTRE ÇEKİMLERİ İLE GEÇİMLERİNİ SAĞLADILAR

1879 yılında bu göreve Vasilaki Kargopulo getirilir. Bu olay diğer kardeşleri de firmayı da oldukça zor bir duruma sokar.Sultan ve hanedan üyelerinin fotoğraflarını satmaları da yasaklanan Abdullah Biraderler sadece günlük portre çekimleri yaparak geçinmek zorunda kalmışlardır.

  • 37
  • 40
HANEDAN ÜYELERİNE AİT FOTOĞRAFLARI TOPLATILDI
HANEDAN ÜYELERİNE AİT FOTOĞRAFLARI TOPLATILDI

1880 yılında Bâb-ı Âli'ye gönderilen bir haber tezkeresinde, Abdullah Biraderler ibaresi taşıyan, hanedan üyelerine ait bütün fotoğrafların toplattırılması, bulunduranların ise cezalandırılması istenir.Bir yandan da artan rekabet yüzünden oldukça sıkıntılı günler yaşamaya başlarlar. 1885'te 15 yıldır üyesi oldukları Societe Française de Photographie kayıtlarından da çıkarılırlar.

  • 38
  • 40
FOTOĞRAFÇILIĞA KAHİRE’DE DEVAM ETTİLER
FOTOĞRAFÇILIĞA KAHİRE’DE DEVAM ETTİLER

1886'da oturdukları evi teminat göstererek, Osmanlı Bankası'ndan kredi alırlar. Parasal sorunlar yüzünden Kevork ve Hovsep 1886 yılında Kahire'ye yerleşerek bir stüdyo açarlar.İki kardeş Hidiv Tevfik Paşa ve eşi Emine Sultan tarafından da destek görerek orada tutunmayı başarırlar. Hovsep oraların iklimine dayanamayarak geri döner. Yerine yeğeni Abro Abdullah'ı gönderir.1890 yılında Abdullah Biraderler'in Kahire şubesine Galler Prensi Edward tarafından gönderilen bir yazıyla Kraliyet Fotoğrafçılığı unvanı verilir.

  • 39
  • 40
‘SULTAN FOTOĞRAFÇISI’ UNVANINI TEKRAR ALDI
‘SULTAN FOTOĞRAFÇISI’ UNVANINI TEKRAR ALDI

İstanbul'da kalan Viçen Abdullah, çalışmalarını sürdürür. II. Abdülhamid, yaşanan olaylardan kendisini ayrı tuttuğu için kendisine "Serfotografi Hazret-i Şehriyarı" unvanını verir.Sarayla tekrar ilişki içine giren sanatçı, ikinci kez "Sultan Fotoğrafçısı" olmayı başarır. İstanbul'un güzellikleri, çeşmeleri, okulları ve daha birçok fotoğraf Viçen Abdullah tarafından kaydedilir.Viçen Abdullah, 1895'te İstanbul'a gelen Sırbistan Kralı I. Alexandre'ın fotoğraflarını çekmiş, kral da kendisini Saint-Sava Nişanı'yla ödüllendirmiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN