Arama

Osmanlı'nın sosyal yaşamına ışık tutan ilk fotoğraflar

Fotoğraf, keşfinden kısa bir süre sonra Osmanlı topraklarına ulaşmış; padişahların özel ilgisi ve desteği ile fotoğrafçılık, bu coğrafyada kısa sürede yaygınlaşmıştı. Tarihteki ilk fotoğraflar Osmanlı'ya Sultan Abdülaziz döneminde gelmiş, Sultan II. Abdülhamid döneminde ise fotoğrafçılık büyük bir gelişme göstermişti. Peki, fotoğrafçılığa oldukça büyük bir ilgi duyan ve 33 bin fotoğraflık dünya çapında bir arşiv oluşturan Abdülhamid'in, hangi isimlere "Saray Fotoğrafçısı" unvanı verdiğini biliyor musunuz? Ya da Abdülhamid'in hapishanedeki mahkumların fotoğraflarını neden çektirdiğini? Osmanlı'nın sosyal yaşamına ışık tutan ilk fotoğrafçıları ve çektikleri fotoğrafları sizlerle buluşturuyoruz.

  • 38
  • 40
FOTOĞRAFÇILIĞA KAHİRE’DE DEVAM ETTİLER
FOTOĞRAFÇILIĞA KAHİRE’DE DEVAM ETTİLER

1886'da oturdukları evi teminat göstererek, Osmanlı Bankası'ndan kredi alırlar. Parasal sorunlar yüzünden Kevork ve Hovsep 1886 yılında Kahire'ye yerleşerek bir stüdyo açarlar.İki kardeş Hidiv Tevfik Paşa ve eşi Emine Sultan tarafından da destek görerek orada tutunmayı başarırlar. Hovsep oraların iklimine dayanamayarak geri döner. Yerine yeğeni Abro Abdullah'ı gönderir.1890 yılında Abdullah Biraderler'in Kahire şubesine Galler Prensi Edward tarafından gönderilen bir yazıyla Kraliyet Fotoğrafçılığı unvanı verilir.

  • 39
  • 40
‘SULTAN FOTOĞRAFÇISI’ UNVANINI TEKRAR ALDI
‘SULTAN FOTOĞRAFÇISI’ UNVANINI TEKRAR ALDI

İstanbul'da kalan Viçen Abdullah, çalışmalarını sürdürür. II. Abdülhamid, yaşanan olaylardan kendisini ayrı tuttuğu için kendisine "Serfotografi Hazret-i Şehriyarı" unvanını verir.Sarayla tekrar ilişki içine giren sanatçı, ikinci kez "Sultan Fotoğrafçısı" olmayı başarır. İstanbul'un güzellikleri, çeşmeleri, okulları ve daha birçok fotoğraf Viçen Abdullah tarafından kaydedilir.Viçen Abdullah, 1895'te İstanbul'a gelen Sırbistan Kralı I. Alexandre'ın fotoğraflarını çekmiş, kral da kendisini Saint-Sava Nişanı'yla ödüllendirmiştir.

  • 40
  • 40
MÜSLÜMAN OLDU VE ‘ABDULLAH ŞÜKRÜ’ ADINI ALDI
MÜSLÜMAN OLDU VE ‘ABDULLAH ŞÜKRÜ’ ADINI ALDI

Abdullahlar, Mısırlıoğlu Han'da bulunan şubeyi 1894 yılı sonunda kapatarak, Sirkeci'de Hamidiye Caddesi 78 numaralı yerde bir şube açarlar. Ancak burası uzun süre açık kalamadan, 1896 yılında kapanır ve bir daha işleri düzelmez.1899 yılında Abdullah Biraderler işletmesi 1200 lira karşılığında Sebah & Joaillier firmasına satılır.Viçen Abdullah daha sonra Müslüman olarak Abdullah Şükrü adını alır. Stüdyo kapanmış olmasına rağmen, saray fotoğrafçılığı görevine bir müddet daha devam eden sanatçı, 14 Temmuz 1902'de yaşama veda etmiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN