Osmanlı’nın vakıf sahibi cömert hanım sultanları
Osmanlı'da üst düzey devlet görevlilerine çok yüksek maaş verilir ve karşılığında oldukça başarılı işler yapmaları beklenirdi. Osmanlı devlet adamları aldıkları yüksek maaşlarının büyük bir kısmını harcamaz, bu paralarla hayır eserleri yaptırırdı. Hatta bu eserlerin yüzyıllarca yaşaması için devamlı gelir getiren mülkleri de kurdukları vakıflara bağışlarlardı. Bu vakıflar sayesinde cami, medrese, imaret, sebil gibi eserlerinin hem bakımı yapılır hem de çalışanların maaşları ödenirdi. Bu şekilde hayır eserleri yaptıranların başında Osmanlı padişahlarının anneleri, eşleri ve kızları da yer alırdı. Bu hanım sultanlar birçok hayır eserlerinin yapılmasına ön ayak olurlardı. İşte sizler için Osmanlı'nın vakıf sahibi cömert hanım sultanları…
Giriş Tarihi: 27.02.2019
16:06
Güncelleme Tarihi: 10.01.2022
18:11
III. Mehmed'in 1603'te ölümü üzerine Eski Saray'a gönderilen Safiye Sultan Ocak 1619'da ölünceye kadar burada yaşadı. Vefatında III. Murad Türbesi'ne defnedildi. III. Mehmed dışında küçük yaşta ölen bir oğlu ile Ayşe ve Fatma isimlerinde iki kızı tespit edildi. Dönemin yabancı müşahitleri onu zeki, akıllı, zarif, hazırcevap, gayet mağrur, basiretli, uyanık ve sabırlı bir insan olarak tasvir eder.
Hayatı boyunca pek çok eser yaptırdı. Temelleri 1597 yılında atılan Eminönü'ndeki Yeni Camii inşasını başlatmış fakat oğlunun ölümü üzerine bu eser yarım kaldı. Sonraki sultanlar tarafından cami yapımı tamamlandı.
SAFİYE SULTAN'IN VAKIFLARI
Hayatı boyunca pek çok eser yaptırdı. Temelleri 1597 yılında atılan Eminönü'ndeki Yeni Camii inşasını başlatmış fakat oğlunun ölümü üzerine bu eser yarım kaldı. Sonraki sultanlar tarafından cami yapımı tamamlandı. Safiye Sultan; çeşme, vakıf, türbe, kasır, 1598 yılında kendisi adıyla anılan bir medrese, 1610 yılında Kahire'de yine kendi adıyla anılan Üsküdar'da bir camii yaptırdı.
YÜZLERCE HAFIZ YETİŞTİRDİ
Safiye Sultan ayrıca Mısır'daki emlakını Mekke, Medine ve Kudüs'te Kur'an okuyacak 120 hafız ile Mekke'deki sebil, mescid ve kuyulara bakacak hizmetlilere vakfetti. Savaş dönemlerinde ordunun giderlerine harcanmak üzerine kendi malından bağışlarda bulunur, borcundan dolayı zor durumda kalanların borcunu öderdi. Seyahatlerinde geçtiği yerlerde fakirlere sadaka dağıtırdı.
HATİCE TURHAN VALİDE SULTAN
Hatice Turhan Valide Sultan, Sultan İbrahim'in eşi ve IV. Mehmed'in annesiydi. Haremde yetişen Hatice Turhan Sultan, IV. Mehmed'in doğumuyla haseki unvanını aldı. Şehzadenin doğumu Osmanlı sülâlesinin kesilme tehlikesini ortadan kaldırdığı için büyük coşkuyla kutlandı. Sarayda eğitimiyle özel olarak I. Ahmed'in kızı Âtike Sultan görevlendirildi. Oğlu IV. Mehmed'in tahta çıkışıyla vâlide sultan oldu ve bu unvanı ölümüne kadar otuz beş yıl taşıdı.
TARİHE DAMGASINI VURAN KÖPRÜLÜLER DÖNEMİNİ BAŞLATTI
Sultan IV. Mehmed'in yaşının küçüklüğü nedeniyle valide sultan olarak, Köprülü Mehmed Paşa'nın sadrazam olmasını sağladı. Böylece Osmanlı Devleti'ne damgasını vuran Köprülüler döneminin başlamasını sağladı.
Kaynaklarda devlet işlerinde doğru olanı yapmaya gayreti içerisinde olduğu ve uygun görünmeyen teklifleri güvendiği devlet adamlarının fikirlerini alarak sonuçlandırırdı. Hatice Turhan Sultan, dine bağlılığı, cömertliği, hayırseverliği ve hırslı olmayışı gibi özelliklerinden övgüyle bahsedilir.