Arama

Rembrandt’a dair bilinmeyen 10 bilgi

Barok resmin en büyük ustası ve dramatik ışığın ressamı olan Rembrandt'ın tablolarında kullandığı "siyah"ın tonu hiçbir ressam tarafından tutturulamadı. Hatta "Rembrandt siyahı" olarak adlandırılan bu renk bugün bilgisayarla dahi tutturulamıyor. Rembrandt'ı ölüm yıldönümünde bilinmeyen yönleriyle inceliyoruz.

  • 10
  • 15
ALIŞILAGELMİŞİN DIŞINDA BİR RESSAM
ALIŞILAGELMİŞİN DIŞINDA BİR RESSAM

Rembrandt'ın gerçekliğe uygun tasvirleri resimlerinde rahatsız edici boyutlara varıyordu. Adeta acımasız bir psikolog gibiydi.

Rembrandt insanların suratındaki korkuları acıları öfke ve pişmanlıkları tuvaline yansıtmada çok başarılıydı. Bu tasvir, dönemin insanlarının alışageldiğinin oldukça dışındaydı. Çünkü o dönemde bir insan resmini güzel görünmek için yaptırtıldı.

  • 11
  • 15
PSİKOLOJİK ANLATIM TEKNİĞİ
PSİKOLOJİK ANLATIM TEKNİĞİ

Rembrandt, kendine özgü psikolojik anlatım tekniğini ileride başka portrelerinde de kullanacaktı.

Rembrandt bu siparişlerin yanında dinsel ve tarihsel konulu resimler yapmayı sürdürmüş Genel Vali Frederick Henry'nin siparişi üzerine "Passion" sahneleri resimlediği beş çalışma gerçekleştirdi.

  • 12
  • 15
“REMBRANDT SİYAHI
REMBRANDT SİYAHI

Rembrandt, Amsterdam'da bir sipariş üzerine en ünlü eseri olan "Gece Nöbeti"ni yaptı. Fakat eser dönemin geleneklerine uymadığından beğenilmedi ve eleştirildi.

Gece Bekçileri ile Rembrandt, kalabalığın içinde yer alan hareketli bir grubun tasvirini yaptı. Bu tablonun en önemli özelliği, ışık oyunları sayesinde gizemli bir hava yaratmış olmasıdır.

Aslında Rembrandt bu eserinde, gece değil, gün ışığını betimledi. Restorasyonlarda sürülen vernik ve kir yıllar içinde koyu siyah bir tabaka oluşturmuş, adına da geceyi ilave etmişler.

Resmin bir gece manzarasını resmettiği yönündeki yanlış izlenim bu koyu vernikten kaynaklandı ve resim bu yanlış izlenim doğrultusunda "Gece Nöbeti" olarak adlandırıldı. Resmin üzerindeki bu vernik 1940'larda kaldırıldı.

  • 13
  • 15
SANAT TARİHİNE YÖN VEREN TABLO
SANAT TARİHİNE YÖN VEREN TABLO

Kendisinden o dönemde popüler olmaya başlayan şekilde, "hiyerarşik düzen içerisinde" grup resimleri yapması istendi. Elbette Rembrandt bu düzeni önemsemedi ve grup resmini gerçek bir olaya, toplumsal bir drama dönüştürdü. Ve ortaya "Gece Devriyesi" tablosu çıktı.

Tablo 1642 yılında yalnızca sanat camiasında değil, ticaret ve para dünyasında da olay yarattı. Rembrant'ın 1642'de resmettiği Gece Nöbeti isimli eserindeki en önemli göze çarpan unsur; durağan bir sahnenin hareketliymişçesine resmedilmesidir.

Sanki tuvalde bulunan insanların birkaç saniye sonra koşuşturarak ortadan kaybolacaklarmış gibi bir havayla çalışılması ve izleyicinin gözünü sürekli olarak resmin bir yerinden diğer bir yere doğru arayışlarda bulundurması bize inanılması güç bir yeteneği ortaya

  • 14
  • 15
İLK ÜÇ BOYUTLU RESİM
İLK ÜÇ BOYUTLU RESİM

Rembrandt'ın karısının ölümü üzerine yaptığı eser, o dönem için oldukça sıradışıydı. Eserlerindeki insan figürleri, tablonun içinden çıkacak ve karşısındaki ile konuşmaya başlayacak gibidir.

Bu derinlik "Gece Devriyesi"nin resim tarihinin ilk üç boyutlu çalışması olarak kabul görmesini sağladı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN