Rembrandt’a dair bilinmeyen 10 bilgi
Barok resmin en büyük ustası ve dramatik ışığın ressamı olan Rembrandt'ın tablolarında kullandığı "siyah"ın tonu hiçbir ressam tarafından tutturulamadı. Hatta "Rembrandt siyahı" olarak adlandırılan bu renk bugün bilgisayarla dahi tutturulamıyor. Rembrandt'ı ölüm yıldönümünde bilinmeyen yönleriyle inceliyoruz.
Giriş Tarihi: 23.11.2019
15:30
14 yaşında okulu bırakıp sanata yönelen Rembrandt, Pieter Lastmann'ın yanında sanatına devam etti. 1625′ten itibaren ilgi odağı gravür oldu. Gravür sanatının ortaya çıkuşında yerini Rembrandt'a borçludur.
FOTOĞRAF TEKNİĞİNE REHBER OLDU
1630'ların başında popüler olan Rembrandt, "ışığın ressamı" olarak anıldı. O dönemin burjuvaları resmini yapması için sıraya girdi.
Eserlerinde kullandığı ışık ve gölge oyunları öyle başarılıdır ki bugün dahi üniversitelerin fotoğraf bölümlerinde "Rembrandt Aydınlatması" konu olarak işlenir.
TARİHTEKİ İLK REKLAM ÇALIŞMASI
Ünlü ressamın, 1631'de yaptığı "Nicolaes Ruts'un Portresi" eseri, dünyadaki bilinen ilk reklam çalışmalarından biridir.
Rembrandt, dönemin zengin kürk tüccarı Ruts'un portresini, kendi sattığı kürklerden birinin içinde resmederek ürününün reklamını yaptı. Tarihteki ilk reklam çalışması olarak kabul edilen bu portre, Rembrandt'ın sanat yaşamındaki en estetik eserlerinden birisidir.
YALNIZCA BİR RESSAM DEĞİL SİMYACIYDI
Rembrandt, kendi boyasını tıpkı dönemin diğer ressamları gibi kendi hazırlıyordu. Bir simyacı gibi kendi boyalarını üreterek işe başlardı. Kan, safra, çimen, toprak; bulunabilecek her türlü renk veren maddeden boya yapardı.
Fakat Rembrandt'ın bu boyaları üretirken kullandığı farklı teknik ve yöntemleri vardı. En önemli tekniklerinden birisi boyalarını hazırladıktan sonra keten yağının içinde uzun süre bekletmesiydi. Çağın ressamları onun boya tekniğini asla keşfedemedi.
ALIŞILAGELMİŞİN DIŞINDA BİR RESSAM
Rembrandt'ın gerçekliğe uygun tasvirleri resimlerinde rahatsız edici boyutlara varıyordu. Adeta acımasız bir psikolog gibiydi.
Rembrandt insanların suratındaki korkuları acıları öfke ve pişmanlıkları tuvaline yansıtmada çok başarılıydı. Bu tasvir, dönemin insanlarının alışageldiğinin oldukça dışındaydı. Çünkü o dönemde bir insan resmini güzel görünmek için yaptırtıldı.