Arama

Sanatın hayata yansıması: Ebru, puşide ve şile bezi nasıl yapılır?

Medeniyetimiz, asırlar boyunca uygulanan birbirinden kıymetli geleneksel sanatlara ev sahipliği yapar. "Renklerin ahenkli bir şekilde suyla dans etmesi" olarak tanımlanan ebru, vefat eden kişiye gösterilen saygının bir ifadesi olan puşideler bunlardan sadece birkaçıdır. Şaheserlerin her biri, sanatçıların göz nuru ve el emeği ile oluşturulur. Gelin, sanatın hayata yansıması olan ebru, puşide ve şile bezinin nasıl yapıldığına daha yakından bakalım.

  • 12
  • 12
ŞİLE BEZİ NASIL DOKUNUR?
ŞİLE BEZİ NASIL DOKUNUR?

🔹 Büyük iplik yumağı (kelep) alındıktan sonra bunlar, çiriş denilen hamur karışımı bakır kazanlarda kaynatılır.

🔹 Kelepler, kaynayan hamur karışımında içinde karıştırılır. Böylece pamuğun dokusuna daha iyi nüfus etmesi sağlanır.

🔹 İplikler karton, tahta, mâden veya plastikten yapılan silindirlere (masuralara) sarılır, üzerindeki hamur kalıntılarından arındırılır. Ardından dokuma işlemine geçilir.

🔹 Şile bezi, yaklaşık bir metre uzunluğundaki özel tezgâhlarda dokunur. Hatasız bir şekilde dokunması için bu özel tezgâhların kullanılması oldukça önemlidir.

🔹 Dokunan bezler, denizde yıkanıp kumlar üzerine serilerek kurutulur. Şile bezinin en karaktesitik özelliği de bu aşamada ortaya çıkar. Kumda bulunan iyot ve kuvars kumaşa özel yapısını verir.

🔹 Şile bezinin orijinal rengi bej olmakla beraber boyanan iplerin çeşitli renklerinden de olabilmektedir. Özel işleme teknikleri ile de bez motiflerle süslenir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN