Arama

Sanatın hayata yansıması: Ebru, puşide ve şile bezi nasıl yapılır?

Medeniyetimiz, asırlar boyunca uygulanan birbirinden kıymetli geleneksel sanatlara ev sahipliği yapar. "Renklerin ahenkli bir şekilde suyla dans etmesi" olarak tanımlanan ebru, vefat eden kişiye gösterilen saygının bir ifadesi olan puşideler bunlardan sadece birkaçıdır. Şaheserlerin her biri, sanatçıların göz nuru ve el emeği ile oluşturulur. Gelin, sanatın hayata yansıması olan ebru, puşide ve şile bezinin nasıl yapıldığına daha yakından bakalım.

  • 5
  • 12
EBRU SANATININ SİMGELERİ
EBRU SANATININ SİMGELERİ

🔹 Her ebru, emsalsizdir. Çünkü sanatçının duyguları ve su üzerine aksettirilen renklerin birleşmesinden oluştuğu için ikinci kez aynısı üretilemez.

🔹 Ebru sanatının uygulandığı su, ab-ı hayat yani hayatın kaynağı olarak görülür.

🔹 Allah, Lale ve Hilal isimleri 'elif', 'he' ve iki tane 'lam' harfinden oluşan aynı harflerle yazılır. Bunun ebced hesabına bakıldığında toplamı 66 eder. Bundan dolayı tasavvufta lâlenin, Allah'ı, O'nun birliğini ve güzelliğini simgelediği düşünülür.

🔹Gül, Peygamber Efendimiz (sav) temsil eden bir çiçektir. Halk arasında gelen misafire gül suyu ikram edildiğinde salavat getirilmesi de güle verilen önemin ve benimsemenin göstergesidir.

🔹Çiçek açmış bahar ağaçları cennetin tasviri, selvi ağaçları ise tasavvuftaki sabrın timsalidir.

İstanbul tarihinde iz bırakmış 10 motif

  • 6
  • 12
PUŞİDE NEDİR?
PUŞİDE NEDİR?

🔹Farsça asıllı bir kelime olan puşide, örtü anlamına gelir. Sandukaların üzerine serilen büyük örtülere bu isim verilir.

🔹 Puşideler işlenirken dival, maraş, basturma işi gibi çeşitli teknikler uygulanır. Dival işi, Anadolu'nun en eski işlemelerinden biridir. Kökeni Anadolu Selçuklu döneminde kadar uzar. Saray çevrelerinde nakkaşlar tarafından oldukça sıklıkla kullanıldı.

Türbelerdeki sandukaların üzerine serilen puşidelerin her biri ayrı bir sanat eseridir.

🔹 Puşidelerin kullanımına dair bilgilere seyyahların eserlerinde de rastlanır. Örneğin 14. yüzyılın önemli seyyahlarından biri olan İbn-i Batuta, Anadolu'ya dair notlarında gezdiği şehirlerde bulunan türbelerde, sandukaların üzerlerinin değerli kumaşlarla örtüldüğünü yazar.

İbn-i Batuta kimdir?

🔹 1405'te Semerkant'ta Timurlenk türbesinde ve Kahire'de Memlûk sultanlarının türbelerinde de puşide görülür. Osmanlı'da padişah, valide sultan, şehzade ve devlet büyüklerinin sandukaları dönemlerinin en değerli kumaşlarıyla örtülürdü.

İstanbul'un manevi noktası: Eyüp Sultan Türbesi

🔹 Puşideler, Türk kumaş sanatı içeresinde bir dönemin sanat şaheseridir. Vefat eden kişiye gösterilen saygının bir ifadesi olarak İslam medeniyetinde yüzyıllardır kullanılır.

🔹 Türk süsleme sanatları içinde önemli bir yere sahip olan bu eserler, nakkaşların göz nuru ve el emeği ile oluşturulur.

🔹 Puşideler altı levhadan oluşuyor. Bunlar; baş ve ayak levhası, iki gövde ve iki etektir. Padişaha aitse baş levhasında saltanat süresi, ölümü, doğumu ve ona ait özel bir bilgi yazılıdır.

🔹 Puşidelerde ölüm, âhiret ve cennet hayatıyla ilgili âyetlerin, besmele, lafza-i celâl ve kabir sahibinin adı künyesi işlenirdi.

  • 9
  • 12
TÜRBE ÖRTÜSÜ "PUŞİDE" İŞLEMECİLİĞİ NASIL YAPILIR?
TÜRBE ÖRTÜSÜ PUŞİDE İŞLEMECİLİĞİ NASIL YAPILIR?

🔹 İlk önce atlas, kadife, deri gibi düz yüzeyli kumaşların üzerine bir desen kalıbı oluşturulur.

🔹 Çirişli karton, deri ya da ıhlamur ağacından desen kalıpları oluşturulur. Bu desen kalıplarının üzeri sim, gümüş ya da altın gibi kıymetli tellerle sarılır.

🔹 Orta boyutlu bir puşidenin yapımı ise altı ayda yapılabiliyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN