Arama

Selçuklu'nun önemli bilim adamı Bedi el-Usturlabi kimdir?

Bütün dünyayı etkileyen Müslüman âlimler, bilime çok büyük katkılar sağladı. Batı'nın kendi icadı veya çalışmaları olarak aksettirdiği birçok yenilik aslında İslam medeniyetindeki çalışmaların ürünüydü. Müslüman âlimlerin ilgilendikleri bilim dallarından biri de astronomiydi ve günümüzde hala kullanılan aletler icat ettiler. Bu bilim alanına önemli katkıları bulunan İslam medeniyetlerinden biri de Selçuklu'ydu. Bu dönemde yetişen astronomlar, gökbilim alanında derin izler bıraktı. Selçuklu'nun önemli astronomlarından biri de Bedi el-Usturlabi'ydi.

  • 4
  • 15
Tüm insanlığa öncülük ettiler
Tüm insanlığa öncülük ettiler

İslam medeniyetinde bilim ve teknoloji alanlarında büyük icatlar meydana geldi ve önemli bilim insanları yetiştirdi. Astronomi, geometri, matematik, tıp, mimarlık, kimya ve başka birçok alanda kaydedilen gelişmelerle İslam dünyası, tüm insanlık için öncülük yaptı.

Dünya tarihine yön vermiş Müslüman bilim insanları

  • 5
  • 15
İlk gözlemevlerini kurdular
İlk gözlemevlerini kurdular

Müslüman âlimlerin ilgilendikleri bilim dallarından biri de astronomiydi. İlk gözlemevlerini kuran Müslüman bilim insanları, gözlemlerin kesinliğini artırmak için de astronomi aletleri icat ettiler.

Osmanlı'dan günümüze rasathane

828 yılında Bağdat'ta kurulan Şemmasiye Rasathanesi ve Şam'daki Kasiyun Rasathanesi en eski rasathanelerdi. Abbasi Halifesi Me'mun tarafından kurulan bu rasathanelerde Güneş'in, Ay'ın, yıldızların ve diğer gezegenlerin hareketleri izleniyordu. Ayrıca Güneş'in ve Ay'ın hareketlerine ait bilgiler içeren çizelgeler ve bir yıldız kataloğu hazırlanırdı. Bu sayede gezegenlerin konumu, Ay'ın evreleri, tutulmalar gibi astronomiyle ilgili bilgiler hesaplanabiliyordu.

Astronomiye önemli katkıları bulunan İslam medeniyetlerinden biri de Selçuklulardı. Bu dönemde yetişen astronomlar gökbilim alanında derin izler bıraktı.

Selçuklu medreseleri hakkında 10 bilgi

  • 8
  • 15
Selçuklu'da astronomi eğitimi veren medreseler
Selçuklu’da astronomi eğitimi veren medreseler

Hunat Hatun, Karatay, Caca Bey, Vacidiye ve Gök Medreselerde astronomi eğitimi veren önemli kurumlardı. Bilim adamları açıların ölçümünde kirişler yerine trigonometrik fonksiyonları kullandılar. Selçuklu'nun önemli astronomlarından biri de Bedi el-Usturlâbî'dir. Peki, İslam âliminin bilime katkıları nelerdir? Gelin daha yakından bakalım 👇

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN