Arama

Selçuklu'nun önemli bilim adamı Bedi el-Usturlabi kimdir?

Bütün dünyayı etkileyen Müslüman âlimler, bilime çok büyük katkılar sağladı. Batı'nın kendi icadı veya çalışmaları olarak aksettirdiği birçok yenilik aslında İslam medeniyetindeki çalışmaların ürünüydü. Müslüman âlimlerin ilgilendikleri bilim dallarından biri de astronomiydi ve günümüzde hala kullanılan aletler icat ettiler. Bu bilim alanına önemli katkıları bulunan İslam medeniyetlerinden biri de Selçuklu'ydu. Bu dönemde yetişen astronomlar, gökbilim alanında derin izler bıraktı. Selçuklu'nun önemli astronomlarından biri de Bedi el-Usturlabi'ydi.

  • 8
  • 15
Selçuklu'da astronomi eğitimi veren medreseler
Selçuklu’da astronomi eğitimi veren medreseler

Hunat Hatun, Karatay, Caca Bey, Vacidiye ve Gök Medreselerde astronomi eğitimi veren önemli kurumlardı. Bilim adamları açıların ölçümünde kirişler yerine trigonometrik fonksiyonları kullandılar. Selçuklu'nun önemli astronomlarından biri de Bedi el-Usturlâbî'dir. Peki, İslam âliminin bilime katkıları nelerdir? Gelin daha yakından bakalım 👇

  • 9
  • 15
Bedi el-Usturlabi kimdir?
Bedi el-Usturlabi kimdir?

Hayatı hakkında detaylı bilgi bulunmayan Müslüman bilim adamı Bedi, usturlap hakkındaki geniş bilgisi ve astronomik aletlerin yapımındaki başarısından dolayı, Usturlabi unvanı ile anıldı. 12. yüzyılda İsfahan'a gidip burada diğer bilim adamlarıyla tanıştı ve dostane ilişkiler kurdu.

  • 10
  • 15
Sarayda rasat çalışmaları yaptı
Sarayda rasat çalışmaları yaptı

Daha sonraki yıllarda Bağdat'a gidip halife için çalışmaya başlayan Usturlabi, uzun yıllar burada kaldı. Öyle ki kaynaklarda el-İsfahânî ve el-Bağdâdî nisbeleriyle anıldı.

Selçuklu saraylarında yapılan astronomik rasatlar el Usturlabi'nin kontrolünden geçerdi. Pek çok astronomi aleti yapan Bedi, tek bir enlemi ölçmeye yarayan aletleri geliştirerek, bir aletle birkaç enlemi ölçmeyi sağladı.

Müslüman alimlerin icat ettiği astronomi aletleri

  • 11
  • 15
Astronomi aletleri ile nam saldı
Astronomi aletleri ile nam saldı

Usturlabi, Bağdat ve İsfahan'da Selçuklu sarayında gözlemler yaptı fakat bunları tamamlayamadı. El Usturlabi, Mahmud Tabloları olarak bilinen bir zic de hazırladı. Usturlabi, bir astronom olduğu kadar oldukça başarılı alet yapıcısıydı. El-Hocendî'nin "el Alet el-Şamile" adlı astronomik aletini düzeltti.

İslam uygarlığından Osmanlı'ya astronomi hakkında 20 ilginç bilg

  • 12
  • 15

İslam tarihiçisi İbn Hallikan Bedî el-Usturlabi'nin döneminin en önemli astronomu olduğuna değinerek "Ebü'l-Kasım Hibâtullah, başka bir ifadeye göre, el-Hüseyin b. Yusuf b. el-Bedî el-Ustrulâbî'nin, takdire değer usturlapların yapımcısı, şair ve başarılı bir bilgin olduğunu, astronomik araçların yapımcısı olarak, o çağın en yetenekli ve başarılı adamı olarak kabul edildiğini ve usturlap yapımında gösterdiği maharet ve şöhretten dolayı 'el-Usturlâbî' nisbesini aldığını ve astronomi aletlerini yapma konusunda gösterdiği başarıdan dolayı o öldüğü zaman onun işini yapacak hiç kimsenin olamayacağını" ifade etti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN