Arama

Tanzimat edebiyatının ilk eserleri

İlk eserlerin verildiği bir dönem olan Tanzimat'ta; ilk köy şiirinden, ilk ilk edebi romana; ilk resmi gazeteden, ilk şiir çevirilerine kadar birçok yapıt yer almıştır. Bu dosyamızda hafızalarınızdaki Tanzimat'ın ilk eserlerine dair bilgilerinizi tazelerken, aynı zamanda da TveK üzerinden eserleri satın alabilirsiniz…

  • 19
  • 20
Tanzimat edebiyatının  ilk eserleri

Batılı anlamda ilk gezi kitabı: Ahmet Mithat'ın "Avrupa'da Bir Cevalan" adlı eseridir.

Avrupa'da Bir Cevelan, Batı'yı Doğulu bir aydının gözünden tanıma ve anlama fırsatını verecek bir eser olarak, yeni harflerle ilk kez okuyucuyla buluşuyor. Ahmet Mithat Efendi, II. Abdülhamit tarafından, 1889 yılında Stockholm'de gerçekleşen Oryan-talistler Kongresi'nde resmi olarak görevlendirilir. İstanbul'dan Stockholm'e uzanan oldukça uzun ve renkli bir seyahate çıkar. Kongre bittikten sonra Avrupa'da görmek ve tetkik etmek iste-diği şehirleri tek tek dolaşır; elde ettiği bilgileri ve izlenimlerini bu eserde okuyucuyla ayrıntılı olarak paylaşır.

Avrupa seyahatnameleri içerisinde özel bir konuma sahip olan bu eserde mekânlar, olaylar ve kişiler sadece bir Batı hayranlığıyla değil, Doğu'nun değerleri ve bakış açısıyla karşılaştırmalı olarak ele alınır.

  • 20
  • 20
Tanzimat edebiyatının  ilk eserleri

Batılı anlamda ilk öykü örnekleri: Samipaşazade Sezai'nin "Küçük Şeyler" adlı eseridir.

Samipaşazâde Sezâi' nin bu eserinin konusu " esaret " tir. Evinden, yurdundan, annesinin sevgi dolu şefkatli kollarından, acımasızca koparılarak esir pazarında satılan ve hayatı âdeta bir zindana dönen, küçük Çerkez kızı Dilber' in acı dolu hayatını konu alır.

Bunların yanı sıra;

-Batılı anlamda ilk eleştiri kitabı: Namık Kemal'in yazdığı "Tahrib-i Harabat"tır.

-Batılı anlamda ilk anı kitabı: Namık Kemal'in yazdığı "Magosa Mektupları"dır.

-Batılı anlamda ilk günlük: Direktör Ali Bey'in yazdığı "Seyahat Jurnali"

-İlk mizah dergisi: Teodor Kasap'ın çıkardığı "Diyojen" adlı dergidir.

-İlk dergi örneği: Münif Paşa'nın çıkardığı "Mecmua-ı Fünun"dur.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN