Arama

Tarihe tanıklık etmiş 5 kütüphane

Kütüphaneler bilginin bulunmasını, tekrar üretilmesini ve edinilmesini sağlayan kurumlardır. İslam medeniyetiyle birlikte bilimsel bilginin yaygınlaşması ve üretilmesiyle en büyük kütüphaneler, medreselerde ortaya çıktı. Osmanlı, bu geleneği devam ettirdi ve geliştirdi. Bu dönemde en çok Fatih Sultan Mehmed, Kanuni Sultan Süleyman döneminde kütüphaneler kuruldu. Sonrasında Lale Devri'nde II. Mahmut ve II. Abdülhamit dönemlerinde kütüphaneler geliştirildi. Sizler için, tarihe tanıklık etmiş 5 kütüphaneyi derledik.

  • 10
  • 10

Medrese, 1674'te Sadrazam Fazıl Ahmet Paşanın amcazadesi Hüseyin Çelebi tarafından esaslı şekilde tamir ettirildiğinden, daha sonraki Şeriyye sicillerinde Hüseyin Çelebi Medresesi adı ile anılmıştır.Osmanlı İmparatorluğu'nun son günlerine kadar hizmet veren medrese, medreselerin kapatılmasıyla birlikte, birçok tarihi eser gibi, özel kişilerin eline geçmiş ve 1962 yılına kadar konserve fabrikası olarak kullanıldı.

Tarih, edebiyat, din, gramer, astronomi, mantık, felsefe konularında çeşitli eserler var. 8 bin 552 cilt el yazması, 18 bin 500 basma eser bulunuyor. Tamamı dijital ortama aktarılan eserler ağırlıklı olarak Osmanlıca ve Farsça kitaplardan oluşuyor.

Sosyal izolasyon sürecinde yararlanabileceğiniz bilimsel ve kültürel içerikler

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN