Arama

Tarihin en önemli kütüphaneleri

Farklı dillerde ve farklı coğrafyalarda üretilen insanlığın ortak kültürel mirası ve uygarlığın belleğini oluşturan dev kütüphaneler, dünyadaki önemli çekim merkezleri arasında yer alıyor. Kayıt ve arşivler teknolojinin imkânlarıyla dijital ortama kaymaya başlasa da kütüphaneler, hala ülkelerin uygarlık birikimi, bilgi ve kültür seviyesini gösteren insanlığın ortak hafızası olma işlevini sürdürüyor. Özellikle Osmanlı Devleti içerisinde önemli vakıf kurumlarından olan kütüphaneler, yaklaşık 800 yıldır Anadolu topraklarında kültür, bilim, eğitim ve sanatın gelişimine katkı sağladı. Bir medeniyet ülkesi olan Osmanlı Devleti'nde de kitaba ve kütüphaneye önem verilirdi. O dönemlerde yaptırılıp günümüzde hala aktif olarak kullanılan bu kütüphaneler, Kanuni Sultan Süleyman'dan II. Abdülhamid'e kadar birçok sultan ve devlet adamının da yardımıyla kuruldu. İşte sizler için tarihin en önemli kütüphaneleri derledik.

  • 33
  • 64

El Ateneo, hala tiyatro pencereleri ile muhteşem bir atmosfere sahip. Eşsiz kütüphane 1 milyondan fazla ziyaretçisine, klasik edebiyat ürünlerini otantik okuma ortamında rahat sandalyeler ve sıcak aydınlatma özellikleri ile mükemmel bir ortamda sunuyor.

  • 34
  • 64
BEYAZIT YAZMA ESER KÜTÜPHANESİ
BEYAZIT YAZMA ESER KÜTÜPHANESİ

Ülkemizin devlet eliyle kurulan ilk kütüphane olan Beyazıt Devlet Kütüphanesi aynı zamanda Türkiye'nin ilk 'milli kütüphanesi' olma özelliğini de taşıyor.

  • 35
  • 64
KÜTÜPHANE NEDEN KURULDU?
KÜTÜPHANE NEDEN KURULDU?

II. Abdülhamid tarafından 1884 yılında bazı cami, türbe ve kenar mahallerde mahv ve telef olunan kitapların zayiinin önlenmesi, hem de ehil ve erbabının istifadesine sunulması amacıyla devlet tarafından bir milli kütüphane kuruldu. Kütüphane-i Umûmî-i Osmanî adıyla kurulan kütüphanede toplam doküman sayısı 1.000.000'un üzerinde.

  • 36
  • 64
SULTAN ABDÜLHAMİD’İN ELİYLE AÇILDI
SULTAN ABDÜLHAMİD’İN ELİYLE AÇILDI

Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nin kuruluşu sırasında yapılan harcamalar devlet eliyle karşılandı. Daha sonra da restorasyonun bir an önce bitirilmesi için II. Abdülhamid şahsî bütçesinden de yardımda bulunarak işi hızlandırdı. Açılan kütüphane vakıf kütüphanelerinden farklı olarak Maarif Nezâreti'ne bağlandı.

  • 37
  • 64
KÜTÜPHANENİN İLK KİTABI
KÜTÜPHANENİN İLK KİTABI

İlk olarak Kütübhâne-i Umûmî-i Osmânî adıyla anılan kütüphanenin hizmete açılış tarihi ise 24 Haziran 1884'tür.

Raflarına yerleştirilen birtakım "Naima Tarihi" ile hizmete açılan kütüphane, daha sonra Beyazıt Camii'nden getirilen, etraftan toplanan, satın alınan ve bağış yoluyla gelen kitaplarla kısa bir sürede doldu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN