Tarihin en önemli kütüphaneleri
Farklı dillerde ve farklı coğrafyalarda üretilen insanlığın ortak kültürel mirası ve uygarlığın belleğini oluşturan dev kütüphaneler, dünyadaki önemli çekim merkezleri arasında yer alıyor. Kayıt ve arşivler teknolojinin imkânlarıyla dijital ortama kaymaya başlasa da kütüphaneler, hala ülkelerin uygarlık birikimi, bilgi ve kültür seviyesini gösteren insanlığın ortak hafızası olma işlevini sürdürüyor. Özellikle Osmanlı Devleti içerisinde önemli vakıf kurumlarından olan kütüphaneler, yaklaşık 800 yıldır Anadolu topraklarında kültür, bilim, eğitim ve sanatın gelişimine katkı sağladı. Bir medeniyet ülkesi olan Osmanlı Devleti'nde de kitaba ve kütüphaneye önem verilirdi. O dönemlerde yaptırılıp günümüzde hala aktif olarak kullanılan bu kütüphaneler, Kanuni Sultan Süleyman'dan II. Abdülhamid'e kadar birçok sultan ve devlet adamının da yardımıyla kuruldu. İşte sizler için tarihin en önemli kütüphaneleri derledik.
BİNLERCE EL YAZMASI ESERE SAHİPLİK YAPIYOR!
Türkiye'nin en zengin yazma eser kütüphanesi olan Süleymaniye Kütüphanesi; Fâtih, Hamidiye, Sultan Ahmed, I. Mahmud tarafından kurulan Ayasofya ve Lâleli gibi padişah kütüphanelerinin de bulunduğu 152 koleksiyon mevcut. 80 bin cilt elyazması ve 50 bin cilt Arabi harfli matbu eser bulunuyor. Eserlerin yüzde 80'inin dijital arşivi tamamlandı.
DÜNYADA NADİR BULUNAN YAZMALARI BARINDIRIYOR
Süleymaniye Kütüphanesi, günümüzde Türk-İslâm kültürünün ana kaynaklarından olan eski harfli yazma ve basma eserleri bünyesinde barındıran, yerli ve yabancı araştırmacılara uluslararası düzeyde hizmet veren bir kuruluştur. İçerisinde hayırsever kişilerin ve Fâtih, Hamidiye, Sultan Ahmed, I. Mahmud tarafından kurulan Ayasofya ve Lâleli gibi padişah kütüphanelerinin de bulunduğu 152 koleksiyon mevcuttur. Kütüphanede cilt, tezhip, minyatür, hat ve ebru gibi geleneksel sanatların en güzel örneklerini barındırır. Bu eserler içerisinde tarihi çok eski, müellif hattı, dünyada tek nüsha veya sultanlara ithaf edilmiş çok değerli yazmalar bulunur.
MİLLET YAZMA ESER KÜTÜPHANESİ
Seyyid ve şerif soyundan gelen Diyarbakırlı Ali Emirî Efendi, 1916 yılında büyük bir özveriye bir araya topladığı eserlerle kendisine tahsis edilen Feyzullah Efendi Medresesi'nde bir kütüphane kurmuş ve bütün ısrarlara rağmen kütüphaneye kendi ismini değil de "Ben bu kitapları milletim için topladım ve milletime vakfediyorum " diyerek kütüphanenin adını "Millet Kütüphanesi " koydu.
7004 yazma eser bulunan Kütüphanede 2 koleksiyon bulunuyor. Kütüphanede Türk dilinin ve kültürünün temel kitabı olan "Dîvânu Lügâti't-Türk" olmak üzere padişah dîvânları, tezhipli, minyatürlü edebiyat, tarih, tıp ve çeşitli konularında eserler bulunuyor. Ayrıca padişah fermanları, beratlar ve gazete mecmua koleksiyonu bulunuyor.
KÜTÜPHANENİN GEÇİRDİĞİ EVRELER
1924 yılından itibaren binaları kullanılamayacak durumda bulunan Reşid Efendi, Carullah Efendi, Hekimoğlu Ali Paşa ve Pertev Paşa Kütüphaneleri gibi önemli vakıf kütüphanelerinin kitapları, Şeyhülislam Feyzullah Efendi'nin kendi kütüphanesi ile birlikte Millet Kütüphanesinde toplanmış ancak 1962 yılında kütüphane Halk kütüphanesi konumuna geçince bu vakıf kütüphanelerin kitapları Süleymaniye Kütüphanesine nakledilmiştir. 1981 yılında kütüphanede hizmet veren İl Halk Kütüphanesinin Lâleli'de bulunan Simkeşhane Binasına taşınması üzerine kütüphane tekrar Millet Kütüphanesi kimliğine kavuşarak "Fatih İlçe Halk Kütüphanesi" olarak hizmete devam etmiştir.
KÜTÜPHANEDE HANGİ ESERLER BULUNUYOR?
Kütüphanede bulunan bazı yazma eserler ise şöyle; Dîvânu Lügâti't-Türk, Tefsîru İbn Abbas, Muhibbî Dîvânı, Muhammediyye (Manzum), Mahzenü'l Esrâr tercemesi, Şükûfe-name, Tezkire-i Şu'arâ, Musavver İran Sefâretnamesi, Cerrahiye-i ilhaniye, Kıyâfetü'l-insaniyye fî şemâ'ili'l-Osmâniyye, El-Câmi'ü's-sahîh, Câmi'ü's-sahîh el-Buhârî: Sahîhu Buhârî, Tahrîru Macestî, Me'âlimü't-tenzîl, el-Kevâkibü'd-dürerî fî şerhi Sahîhi'l-Buhârî, Câmi'ü's-sahîh el-Buhârî: Sahîh, Vuslatü's-sâlikîn.