Tarihte ilk robot Anadolu'da yapıldı
Dünya mekanik tarihinin öncülerinden Cezeri'nin makineleri, bir sergi için tekrar üretildi. 15 Şubat'ta kapılarını ziyaretçilere açacak olan "Cezeri'nin Olağanüstü Makineleri Sergisi" ne dair merak edilenleri ve Cezeri'nin makinelerinden birkaçını sizlerle buluşturuyoruz.
Giriş Tarihi: 09.02.2019
12:15
15 YILLIK TİTİZ BİR ÇALIŞMANIN ÜRÜNÜ
Gelelim serginin hikayesine... 15 yıllık titiz bir çalışmanın ürünü bu eserler. İstanbul Cezeri Müzesi Küratörü Mehmed Ali Çalışkan ve Yönetim Kurulu Başkanı Selami Çalışkan İTÜ Mühendislik Fakültesi'nde eğitim gördükleri sırada düzenlemek istedikleri İslam Bilim Tarihi sergisinde Cezeri'nin kitabına rastlarlar (Kitab-ül Hiyel).
'YENİDEN YAPILABİLİR Mİ' MERAKIYLA YOLA ÇIKTILAR
Bu kitabın içeriğindeki makinelerin gerçekten çalışıp çalışmayacağını merak ederler ve bunun üzerine makine mühendisi olan babaları Durmuş Çalışkan'a kitabın içindeki makinelerin yeniden yapılıp yapılamayacağını danışırlar.
ANALİZLER SONUCU ÇALIŞABİLİR OLDUĞUNU ÖĞRENDİLER
Durmuş Çalışkan'ın mühendislik analizleri sonucunda bu aletlerin gerçekten çalışabilir olduklarını öğrenirler.
İSTANBUL CEZERİ MÜZESİ'NİN İLK TEMELİ
Durmuş Çalışkan 15 yıl boyunca bu kitabı baştan sona analiz ederek Türkçe çevirisi ile birlikte teknik açıklamalarını ve resimlerini oluşturur. Bu kitapla aletlerin rekonstrüksiyonlarının üretilmesine karar verirler ve İstanbul Cezeri Müzesi'nin ilk temelini atarlar.
ENERJİ KAYNAĞI OLARAK SU KULLANILDI
Bu çalışır durumdaki birebir versiyonlarda dönemin koşullarındaki gibi enerji kaynağı olarak su kullanılmıştır. Sergi, merkezine Cezeri'yi yerleştirerek mekanik tarihinin sıra dışı bir hikayesini ilham verici bir formda sunmayı hedefliyor.