Tarihteki en ilginç ilkler
İlk kez bir savaşta kimin atom bombası kullandığı yaygın bir bilgidir. Ya da Ay'a ilk kimin çıktığını ansiklopedi karıştırmakla bulabiliriz. Ancak bazı ilkler insanlık tarihini değiştirirken, bazıları bir "ilk" olacaklarını tahmin bile edemeyebilirler. Uzay'da yenilen ilk yemekten tarihteki ilk kapuçinoya kadar... Tarihten sıra dışı ilkleri keşfetmeye hazır mısınız?
Giriş Tarihi: 16.05.2020
14:20
Güncelleme Tarihi: 16.05.2022
09:56
Bilinen en eski cebir problemi. M.Ö. 1650 yılında, Mısırlı katip Ahmes tarafından yazılan Antik Mısır papirüsüdür.
M.Ö. 1700 yılından kalma bir Mısır papirüsünün üzerinde, Ahmes adlı bir yazar tarafından şu satırlar yazılmıştı: "Bir uzunluk, kendisinin yedide biri kadar bir başka uzunlukla toplandığında ortaya çıkan sonuç 19 olduğuna göre, acaba bu uzunluğun kendisi ne kadardır?"
Matematik ilmine yön veren 10 Müslüman alim
Resmi yasalarla ilk boşanma, 1546 yılında İngiltere'de oldu. Standon kentinden Lady Sadleir, ilk eşinin, ortadan kaybolması ve bir daha görünmemesi üzerine, Sir Ralp Sadleir ile ikinci evliliğini yaptı. Eşi, hiç beklenmedik bir biçimde ortaya çıkınca, İngiliz Parlamentosu, özel bir yasa çıkartarak Margaret Sadleir'i ilk eşinden boşanmış sayarak ikinci evliliğini geçerli gördü.
Aile hayatıyla ilgili ufuk açan 35 hadis
Bugün bildiğimiz anlamda futbola benzeyen bir oyun, MÖ 500 yılında Çin'de oynanıyordu. Avrupa'da ise MS 4'üncü yüzyılda Yunanlılar ve Romalılar, topa tekme atarak onu taşımayı ve belirli bir hedefe götürmeyi amaçlayan bir oyun oynuyorlardı.
Spor tarihimizden futbola dair 20 ilginç bilgi
İLK KEZ PARMAK İZİ YÖNTEMİNİN KULLANIMI
Parmak izlerinden kimlik saptanmasının sistematik olarak kullanımı, 1858 yılında Hindistan'ın Jagipur kentinde, William Herschel tarafından düşünüldü. Bir devlet memuru olan Herschel, o yılın 28 Temmuz'unda, Nista köyünden Rajyadhar Konai adlı bir Hintli müteahhit ile bir yol yapımı anlaşması yapmıştı. Anlaşma kağıdının arka yüzüne, Konai' nin sağ elinin iç kısmının izlerini çıkarttı.
Parmak izi yönteminden polisin faydalanması ise, İskoçyalı fizikçi Henry Faulds tarafından, Tokyo'daki Tsukiji Hastanesi'nde çalıştığı sırada geliştirildi. Faulds'un "Nature" dergisine yazdığı şu mektup, 2 Ekim 1880'de yayınlandı:
"Eğer bir balçığa, cama, kağıda ya da herhangi bir şeyin üzerine parmak izleri alınırsa, bu,suçluların bulunmasında büyük ölçüde yardımcı olur. Ben, bu konuda iki deney yaptım ve çok başarılı sonuçlar aldım. Deneylerden birinde, şişenin üzerinde kalan yağlı parmak izleri, yasak bir ilacı kimin içtiğini ele verdi. İkinci olayda da beyaz badanalı bir duvara tırmanmaya çalışan bir adamın bıraktığı parmak izleri, kendisinin bulunmasını çok kolaylaştırdı."
En iyi 25 casus romanı