Türk dünyası 2023 turizm başkenti: Şamahı
Tarihi İpek Yolu'nun üzerinde kurulu güzide şehir Şamahı, Azerbaycan tarihi izlerinin çok net olarak görüldüğü bir yerdir. Dün ve bugün, Türk ve dünya turizmi açısından önemli bir konumdadır. Yakın bir zamanda Türk Devletleri Teşkilatı Azerbaycan'da (TDT) 7. Kurul Toplantısını düzenledi. Bakanlar tarafından alınan karara göre, tarihin adeta kök saldığı bu kent, "Türk Dünyası Turizm Başkenti" olarak seçildi. Şamaxı ismiyle de bilinen bu kenti ve turistik yerlerini gelin daha yakından tanıyalım.
Giriş Tarihi: 14.09.2022
07:20
Güncelleme Tarihi: 14.09.2022
09:54
💠 Bu tarihi kalenin tüm bölgesi, çok sayıda yuvarlak ve dörtgen kuleli güçlü duvarlarla çevrili haldedir. Kalenin alt kısmından, dağın tepesinde bulunan ve sürekli bir duvar halkasıyla çevrili kaleye giden dolambaçlı bir yol üzerinde bulunur.
💠 Kalenin özelliği, 2 metre genişliğinde ve 3 metre yüksekliğindedir. Bir de kayaya oyulu uzun bir gizli geçiti bulunur. Bu geçit, acil durumlar için yapılmıştır.
💠 Bu kale 16. yüzyıla kadar varlığını sürdürür fakat bugün kalıntıları görülebilmesine rağmen, çok sayıda depremden ağır hasar gördüğü için kale, ilk haline uygun bir şekilde tekrar inşa edilir.
💠 Zengin bir tarihi geçmişi olan bu kale, kentin girişinde bulunur. Turistleri, şehrin girişinde karşılar ve gizemli havasıyla tüm ilgiyi üzerinde toplar.
En büyük 10 kale
Cuma Camii
💠 Tarihi Cuma Camii 8. yüzyılda Emeviler tarafından inşa edilir. Külliye olarak yapılan bu eserin yalnız bir kısmı günümüze ulaşır.
💠 Efsaneye göre, 8. yüzyılda Arap Halifesi, Şemaha'ya yerleşmeye karar verir. Bu kararın ardından bu muazzam yapı inşa edilir.
💠 Cuma Cami'nin giriş kapısında yer alan bilgilere göre inşası çok eski yıllara kadar gittiği bilgisine ulaşılır.
💠 Modern Azerbaycan topraklarında yeni dini yapıların (camilerin) inşası, Emevilerin bölgeye hakim olmasıyla başlamış olur.
Sıra dışı mimarileriyle göz kamaştıran camiler
💠 Cami eşsiz bir mimariye sahiptir. Büyük ibadet salonu, üç bağımsız bölümü bulunan camiye birden fazla giriş kapısı da yapılmıştır.
💠 Cami, savaşlar ve depremler sırasında önemli ölçüde hasar gördükten sonra birkaç kez yeniden inşa edilir ve 20. yüzyılda modern görünümünü alır.
💠 Caminin üç salonu vardır, merkezi salon büyük bir kubbe ile kaplıdır ve merkezi kubbenin altında açık kafeslerle süslenmiş bir pencere kemeri vardır. Tüm cephe, süs dekoru ile dekore edilmiştir.
Eskilerin en nadide camileri
Yedi Gumbaz Türbesi
💠 Şemahı'da bulunan bu kümbetin geçmişi 15. yüzyıla kadar uzanır. Yedi Gumbaz veya "Yedi Kubbe Türbesi" Gülistan kalesinin eteğinde yer alan tarihi bir yerdir.
💠 Şirvanşah hanedanının soylu temsilcilerinin mezarları buradadır. Yedi kubbe olarak bilinen bu yerin isminin, mahzendeki mezar taşlarının sayısından geldiği söylenir.
💠 Günümüzde, ıssız bir mezarlık alanının ortasında, topraktan büyümüş gibi, yarı yıkık taş kubbelerdir. Bu yüzden buraya gelen turistler, atmosferinin inanılmaz derecede gizemli olduğunu dile getirirler.
Tarihin önemli türbeleri
Mirza Alakber Sabir
Azerbaycanlı yazar, gazeteci, fikir adamı
💠 Miraza Alakber Sabir, 1862 yılında Azerbaycan'ın Şamahı kentinde dünyaya gelir. Ailesi, bilhassa babası onun din âlimi olmasını ister. Bundan dolayı küçük yaşta ilim tahsili için gönderir. İlerleyen zamanda tıp eğitimi de alır.
💠 İlim tahsil ettiği yıllarda kendini yazıya veren Mirza, şiir alanına ilgi duymaya başlar. Kaside, rubai ve gazel alanlarında kendini geliştirir ve bu türlerde eserler kaleme alır. İlerde Azerbaycan'ın önemli şairleri arasında yerini alacaktır.
💠 Şiir yazdığı yıllarda Sabir mahlasını kullanır. Birçok farklı diyara gidip öğrenim gören Sabir, kendisini şiire adar. Aynı zamanda eğitimci olan Alakber, Şamaxı halk şairi olarak anılır.
💠 Usta kalemin yaşadığı ev, Şimaxi şehrinde bulunur ve günümüzde müzeye çevrilmiştir.
Hafızalara kazınan şiirler nasıl yazıldı?