Türkiye’nin en gizemli 10 yer altı dünyası
Türkiye'nin önemli kültürel miraslarından biri olan yer altı şehirleri, insanoğlunun güvenliğini sağlamak için aldığı önlemlerden en etkileyicisidir. Gizemi hala çözülememiş olan Türkiye'nin farklı bölgelerindeki sessiz dünyaları sizin için bir araya getirdik...
Giriş Tarihi: 14.02.2019
11:47
Dehlizleri, mağaraları, yeraltı şehir kalıntılarıyla Ağırnas günümüzden en az 3000 yıl öncesinden insanların oturduğu düşünülen bir yerleşim merkezidir.
16. ve 17. yy. Türkiye'den İngiltere'ye ihraç edilen mallara ait listenin ilk sırasında Ağırnas'ta dokunan kumaşlar yer aldıı. Bilhassa "Ağırnas boğası" denilen ince yumuşak beyaz pamuklu bez başta İngiltere, Fransa ve Hollanda da çok aranan rağbet gören ticari mallar arasında görüldü. Burası 1923-2003 arası Taşören adını taşıdı ve daha sonra yeniden eski adına döndü
İlk olarak 1975 yılında keşfedilip, 1991 yılında ancak iki katı ziyarete açılabilen Tatlarin Yeraltı Şehri, Nevşehir'in Tatlarin kasabasının "Kale" olarak bilinen tepesinde yer alır. İyi korunmuş olan fresklerdeki sahneler bantlarla birbirinden ayrılarak farklı görünüm elde edildi. Zeminde koyu gri, tasvirlerde ise mor, hardal ve kırmızı renkler kullanıldı. 1991 yılında ziyarete açılan yeraltı şehri ise, mekânlarının büyüklüğü, erzak depolarının sayısının ve kiliselerin çokluğu nedeniyle askeri garnizon ya da manastır kompleksini akla getirir. Yeraltı şehri oldukça geniş alanlara yayılmış, ancak küçük bir kısmı temizlenebildi. Halen iki katı gezilebilen yeraltı şehrinin en önemli özelliği diğer yeraltı şehirlerinde pek bulunamayan tuvalete sahip olmasıdır.
Kepez, mimarisi ve iki farklı renkteki toprak yapısıyla dikkati çeker. MS 3. ve 4. yüzyıllarda Hristiyanların, saldırılardan korunmak ve ibadet etmek amacıyla inşa ettiği düşünülen yer altı şehri tek katlı olması nedeniyle rahatlıkla gezilebilir. Onlarca galeri ve odalardan oluşan bu ye altı şehri Mucur ilçesinin Kepez köyü yerleşimi içerisinde bulundu.