Türkiye’nin önde gelen inanç merkezleri
Türkiye'nin inançların beşiği olduğu gerçeği arkeolojik kazılar ve bilimsel araştırmalarla her geçen gün daha da güçleniyor. Atalarımızın henüz sığınacakları konutları dahi yapmadan önce dini yapılar inşa ettiklerini ortaya çıkaran ve böylece şimdiye kadar tarih sayfalarında yer eden bilgilerin bir kez daha gözden geçirilmesine neden olan Göbeklitepe, yakın tarihli bu keşiflerin en çarpıcısı. Türkiye'nin hemen her noktasında farklı dinlere ait kutsal mekanları görmek mümkün. Sizler için Türkiye'nin farklı noktalarında yer alan inanç merkezlerini derledik.
Giriş Tarihi: 13.07.2019
14:41
Güncelleme Tarihi: 13.07.2019
19:40
IĞDIR- NUH PEYGAMBERİN ŞEHRİ
Hz. Nuh'un soyundan gelenlerin yerleşim kurarak insanlığın bir sonraki kuşağını oluşturduğuna inanılan yer Ağrı Dağı eteklerinde bulunan Iğdır kenti. Üç farklı ülkeye sınırı bulunan, bu yönüyle de dünyadaki nadir yerleşimlerden biri olan Iğdır, coğrafi açıdan olduğu kadar kültürel yönden de bir kavşak noktasında ve Anadolu tarihinde yer eden uygarlıklara ait pek çok izi barındırıyor. Sürmeli Çukuru'ndaki Karakale olarak adlandırılan kalıntılar eski bir Urartu yerleşimine ait. Akkoyunlu ve Karakoyunlu devletleri mezar taşları ve anıtsal mezar yapıtları, Selçuklular ise İpek Yolu'nda seyahat eden yolcu ve tüccarların konakladığı kervansaraylarıyla kültürel miraslarını günümüze taşımayı başarmışlardır.
Türkiye'nin her ilinden Iğdır'a kara yolu bağlantısı mevcut. Tren yolculuğunu tercih edenler Kars'a geldikten sonra Iğdır'a geçebilirler. Iğdır Havalimanı iç hat uçuşlarına açık.
GÖBEKLİTEPE- DÜNYANIN İLK TAPINAĞI
21. yüzyıl arkeolojik keşifleri arasında en önemlisinin Göbeklitepe olduğunu söylemek için pek çok neden var. Bunlardan ilki günümüzden tam 12 bin yıl öncesine ait olması. Yani piramitlerden 7 bin 500, Stonehenge'den ise 7 bin yıl daha yaşlı. Hatta insanlığın yerleşik yaşama geçtiği yılların dahi öncesine ait.
Ankara, İstanbul ve İzmir'den Şanlıurfa Havaalanı'na düzenli seferler mevcut. Türkiye'nin hemen her noktasından kalkan otobüslerle de yine Şanlıurfa'ya ulaşabilirsiniz. Göbeklitepe arkeolojik alanı Şanlıurfa il merkezinin 15 km kuzeydoğusunda Örencik köyü civarında bulunuyor.
Yüzlerce yıl farklı dinlerin, kültürlerin bir arada ve barış içinde yaşadığı Anadolu, dinlerin kardeşliğinin sembolü haline gelmiş bir bölge. Hatay ili de Anadolu'nun bu yönünün yansımasını bulduğu en önemli şehirlerden. Her yıl farklı dinlerden çok sayıda insanın hac ziyaretine sahne olan bu şehirde Hristiyanlar açısından en kutsal yapı ise Aziz Petrus Kilisesi. Aziz Petrus Kilisesi, 13 metre uzunluğa, 9.5 metre genişliğe ve 7 metre yüksekliğe sahip doğal bir mağarada bulunuyor. Kilise, Hz. İsa'nın havarilerinden olan ve ilk papa olarak da kabul edilen Aziz Petrus tarafından Hıristiyanlık öğretisini yaymak için kullanıldı. Bu nedenle dünyanın en eski kilisesi olarak kabul edilir.