Arama

Türkiye’nin önde gelen inanç merkezleri

Türkiye'nin inançların beşiği olduğu gerçeği arkeolojik kazılar ve bilimsel araştırmalarla her geçen gün daha da güçleniyor. Atalarımızın henüz sığınacakları konutları dahi yapmadan önce dini yapılar inşa ettiklerini ortaya çıkaran ve böylece şimdiye kadar tarih sayfalarında yer eden bilgilerin bir kez daha gözden geçirilmesine neden olan Göbeklitepe, yakın tarihli bu keşiflerin en çarpıcısı. Türkiye'nin hemen her noktasında farklı dinlere ait kutsal mekanları görmek mümkün. Sizler için Türkiye'nin farklı noktalarında yer alan inanç merkezlerini derledik.

Türkiye'nin kültürel zenginliğinin nedenlerinden biri, Anadolu'da hayat bulan uygarlıkların farklı inançları benimsemesi.

Bu toprakların tarihinde yer eden her medeniyetin farklı inançlara saygı ve anlayış göstermesi sayesinde kutsal yerlerin yaşatılarak korunması mümkün olmuştur.

İlk Hıristiyanlar zulümden kaçarak Anadolu topraklarına sığınmışlar ve ilk kiliselerini burada kurmuşlardı.

Selçuklu ve uzun yıllar tüm İslam dünyasının koruyuculuğu misyonunu üstlenen Osmanlı İmparatorluğu, yönetimi altındaki her dinin mensuplarına imtiyazlar tanımış ve ibadetlerin özgürce gerçekleştirilmesini güvence altına almıştı.

Günümüzde Türkiye halkının büyük bölümü Müslüman olmakla birlikte farklı din mensuplarının ibadetlerini rahatça gerçekleştirdiğinin görülebilmesi, dinler arası kardeşliğin hala geçerli olduğunu göstermektedir. Türk halkının bu hoşgörüsünün kaynağı henüz 13. yüzyıl gibi erken tarihlerde Mevlana, Hacı Bektaş Veli, Yunus Emre gibi din büyüğü ve düşünürlerin sözlerinde karşımıza çıkıyor.

Mevlana'dan yaklaşık 200 yıl sonra 1430 yılında Edirne'de hahambaşılık yapan İzak Sarfati'nin, bu yıllarda Avrupa'da eziyetlerle karşılaşan dindaşlarına gönderdiği mektup da hoşgörü anlayışının Türk insanına atalarından miras kaldığının bir başka kanıtı:

"Ben burada huzur ve mutluluk buldum. Türkiye sizin için de barış ülkesi olabilir. Hepimiz barış ve özgürlük içinde yaşıyoruz. Kalkın kardeşlerim! Bize gelin! Burada düşmanlarımızdan kurtulacak, huzur bulacaksınız!"

Farklı inançlara ait dini yapılar ve kutsal yerler Türkiye'nin farklı noktalarına dağılmış durumda. Dünyanın başka bir yerinde göremeyeceğiniz zenginlikteki bu örnekler günümüzden 12 bin yıl öncesine ait ilk kült alanından, efsanelerle şekillenmiş kutsal mekanlara, çok tanrılı dinlerin tapınaklarından semavi dinlere ait yapılara uzanan geniş bir tarih aralığına ve çeşitliliğe sahip.

Ziyaret etmek istediğiniz yerler Türkiye'nin neresinde olursa olsun değişmeyen tek gerçek, sizi karşılayacak yüzlerce yıllık hoşgörü geleneği ile şekillenen Türk misafirperverliği ve sıcakkanlılığı olacaktır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN