Arama

Türkiye’nin yeşil cenneti: Doğu Karadeniz

İnsanlar özellikle havalar ısınmaya başlarken şehrin yoğun karmaşa ve stresinde uzaklaşmak, nefes almak ister. Bu yüzden de yeşilliklere yönelir. Biz de sizler için Türkiye'nin yeşil cenneti olan Doğu Karadeniz'de nefes alabileceğiniz, bütün enerjinizi toplayabileceğimiz yerleri derledik.

  • 5
  • 19
Hamsiköy Sütlacı
Hamsiköy Sütlacı

Bir Kıpçak Türkü olan Osman Çavuş'un atalarından gelen ve bir orta Asya süt tatlısı olan sütlacı kendi yorumuyla birlikte yapmasıyla sütlaç; bölgeyle özdeşleşmiş ve "Hamsiköy Sütlacı" ismini aldı. Trabzon Maçka ilçesi sınırları içinde yer alan Hamsiköy, ismiyle özdeşleşen sütlacının lezzetiyle gerek yurt içinden gerekse yurtdışından turistlerin ilgisini çekiyor.

  • 6
  • 19
Fırtına Deresi
Fırtına Deresi

Fırtına deresi, Kaçkar Dağlarının Karadeniz'e bakan yamaçlarındaki derelerin birleşmesi ile oluştu. Rize'nin Ardeşen ilçesinin yaklaşık 2 km. batısında Karadeniz'e dökülen Fırtına deresi, 57 km. uzunluğundadır. Çay bahçeleri içerisinden geçen, üzerindeki kemer köprülerle süslü Fırtına deresi, raftinge elverişli parkurlara sahiptir.

  • 7
  • 19
Ayder Yaylası
Ayder Yaylası

1300'lü yıllarda Halalılar tarafından kurulan Ayder, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinin 19 km güneydoğusunda yer alır. 1350 m rakımda ladin ve kayın ormanlarıyla kaplıdır. Kaplıcası da bulunan yayla, Osmanlı döneminden beri şifalı suyuyla ilgi odağı oldu. Buradaki kaplıca suları, romatizmal eklem hastalıkları, sinir, sindirim, dolaşım sistemi hastalıklarıyla idrar yolları, üreme organı hastalıkları, egzama ve sedef, ergenlik sivilceleri gibi cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılıyor. Ayder Yaylası'nda her yıl küçüklü büyüklü pek çok etkinlik düzenlenir. Bölgenin resmi kurumları ve yerel dernekler tarafından düzenlenen bu etkinlikler yılın her mevsiminde devam eder. Fakat en büyük yayla şenliği Haziran ayı içerisinde gerçekleştirilen Ayder yayla şenlikleridir.

  • 8
  • 19
Karadeniz’in gözde tatlısı 'Laz böreği'
Karadeniz’in gözde tatlısı ’Laz böreği’

Oldukça hafif bir tatlı olan Karadeniz'in gözde tatlısı Laz böreği, içi muhallebi dışı yufkadan oluşan şerbetli tatlıdır. Bu tatlının nereden geldiği hakkında bir de rivayet vardır: Kaynanasına çok kızgın olan gelin, şerbet kaynatıp kaynanasının üstüne dökmek ister. Ancak kaynamış şerbeti kaynanasına dökmeye kıyamaz ve şerbeti kaynanasının yaptığı böreğin üzerine döker. Böylece börek tatlı haline gelir. Bazıları Rusların bu böreği Paris'ten alıp Kafkasya'ya götürdüklerini, Türklerin de "laz böreği" adı altında millileştirdiklerini de söyler

  • 9
  • 19
Zil Kale
Zil Kale

Trabzon İmparatorluğu zamanında yapılan Zil Kale, aynı zamanda Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alıyor. Kale, hem yörenin, hem de Bayburt'a ulaşan önemli bir ortaçağ kervan yolu üzerinde güvenliği sağlıyordu. Osmanlıların bölgeyi fethinden sonra kalenin kullanılmaya devam etti.

Kale 1. Derece Arkeolojik sit alanı içerisinde yer alır. İlçe merkezinin 15 km. güneyinde, Fırtına Deresi'nin batı yamaçları üzerine kuruludur. Kalenin üzerinde inşa edildiği sarp kaya kütlesi denizden 750 m, dere yatağından yaklaşık 100 m. yükseklikte.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN