Arama

Seyyahların fırçasıyla İstanbul

İstanbul, dillere destan güzelliğiyle dünyaya nam salan, imparatorluklar şehri unvanını taşıyan, cihan devletlerinin göz bebeğidir. Bu sebeple Osmanlı'nın payitahtı, erken tarihlerden itibaren Batılı gezginlerin, edebiyatçıların, bilim insanlarının ve ressamların ilgisini çekti. Özellikle dünyanın her yerinden ressamlar akın etti. Peki bu sanatçıların fırçalarından geriye İstanbul ve yaşamına dair neler miras kaldı dersiniz?

  • 11
  • 11

🔸 Melling, İstanbul'u, çizimlerinin öznesi yapar. Pera tepeleri, Galata Kulesi, Üsküdar sırtları ve Haliç'ten çizdiği İstanbul panoramaları büyüleyicidir. Çizdiği Boğaziçi ve Haliç'te çoğu bugün olmayan saraylar, yalılar, köşkler ve anıtlar artık tarihi birer belgedir.

🔸 İstanbul'un günlük yaşamını günümüze kadar taşıyan Melling, 1803'te Paris'e gider ve gravürlerini 1805'te burada bastırır. 1819'da Voyage Pittoresque de Constantinople adlı kitabında Hatice Sultan Yalısı, Tophane, Tarabya İpsilanti Yalısı, Büyükdere Bahçeköy, Bebek Köşkü, bentler, gemilerin İstanbul'a gelişi ve Harem gibi 48 gravür ve 3 haritanın bulunduğu kitabı 1969'da İstanbul'da basılır ve yayınlanır.

İstanbul'un eski fotoğrafları

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN