Arama

Seyyahların fırçasıyla İstanbul

İstanbul, dillere destan güzelliğiyle dünyaya nam salan, imparatorluklar şehri unvanını taşıyan, cihan devletlerinin göz bebeğidir. Bu sebeple Osmanlı'nın payitahtı, erken tarihlerden itibaren Batılı gezginlerin, edebiyatçıların, bilim insanlarının ve ressamların ilgisini çekti. Özellikle dünyanın her yerinden ressamlar akın etti. Peki bu sanatçıların fırçalarından geriye İstanbul ve yaşamına dair neler miras kaldı dersiniz?

Giovanni Jean Brindesi

🔸 İtalyan oryantalist ressam ve gravürcü Giovanni Jean Brindesi, 1826 yılında doğar. Galatasaray'da Yeniçarşı Sokağı'ndaki bir evde yaşadığı bilinen sanatçının Abdülmecid dönemindeki İstanbul'u, insanları ve askerleri resmeder.

🔸 Yaptığı suluboya ve yağlıboya resimlerini sonradan taş baskı tekniğiyle çoğaltarak iki kitapta toplar. Sanatçının, başta Boğaziçi ve Haliç olmak üzere İstanbul'un çeşitli bölgelerini ele alan gravürleri bulunur.

Bir şehrin giysisi: İstanbulin

  • 10
  • 11

Antoine Ignace Melling

🔸 Antoine Ignace Melling, 1763 yılında Almanya'nın Karlsruhe kentinde, heykeltıraş bir babanın oğlu olarak dünyaya gelir. Mimarlık ve resim eğitimi alan aynı zamanda seyyah ve dekoratör olan Melling'in İstanbul serüveni 1784 yılında başlar.

🔸 10 yıl boyunca elçiliğin himayesinde ve hizmetinde olan Melling, bu süre içinde hem İstanbul'u tanır hem de geniş çevre edinir. Osmanlı sarayıyla III. Selim'in kız kardeşi Hatice Sultan kanalıyla tanışır. 1795'te padişah tarafından saray mimarlığına atanır.

🔸 Melling'in ilk işi, Hatice Sultan'ın Ortaköy Defterdarburnu'ndaki sahil sarayı düzenlemeleri olur. Bu çalışmasının Fransız mimarisinden izler taşıması ise oldukça dikkat çeker.

  • 11
  • 11

🔸 Melling, İstanbul'u, çizimlerinin öznesi yapar. Pera tepeleri, Galata Kulesi, Üsküdar sırtları ve Haliç'ten çizdiği İstanbul panoramaları büyüleyicidir. Çizdiği Boğaziçi ve Haliç'te çoğu bugün olmayan saraylar, yalılar, köşkler ve anıtlar artık tarihi birer belgedir.

🔸 İstanbul'un günlük yaşamını günümüze kadar taşıyan Melling, 1803'te Paris'e gider ve gravürlerini 1805'te burada bastırır. 1819'da Voyage Pittoresque de Constantinople adlı kitabında Hatice Sultan Yalısı, Tophane, Tarabya İpsilanti Yalısı, Büyükdere Bahçeköy, Bebek Köşkü, bentler, gemilerin İstanbul'a gelişi ve Harem gibi 48 gravür ve 3 haritanın bulunduğu kitabı 1969'da İstanbul'da basılır ve yayınlanır.

İstanbul'un eski fotoğrafları

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN