Zonaro’yu Abdülhamid’in ‘saray ressamı’ yapan tablosu
Osmanlı topraklarında köklü değişimlerin yaşandığı, kültür ve sanatın oldukça önem kazandığı bir dönemde İstanbul'a gelmişti ressam Fausto Zonaro. Resmettiği bir tablo dönemin sultanı Abdülhamid'e sunulmuş; kısa sürede "saray ressamı" unvanı almış ve bu görevi tam 14 yıl boyunca sürdürmüştü. Sultan Abdülhamid'in portresini yapan tek ressam olan Zonaro'nun bir duvar ustası olarak başlayan yaşam öyküsünü ve ünlü tablolarını sizlerle buluşturuyoruz.
Giriş Tarihi: 07.03.2019
16:14
Güncelleme Tarihi: 27.12.2021
18:56
İSTANBUL ONUN ÜSLUBUNUN ŞEKİLLENDİĞİ YERDİ
Fausto Zonaro ilk çıkışını yaptığı 1883 yılından ölümüne değin ışık, renk ve üslup arayışını sürdürerek çağının akımlarına sırt çevirmeden kendine özgü bir üslup oluşturmasını bildi. İstanbul'a gelmeden önceki yıllarda resimlerinde önceleri hareketli bir gerçekçilik hâkimdi. Seçtiği konular romantik, kullandığı üslup klasik tarzdaydı.
Sanatçı Paris'e gitmeden önce empresyonizmi tanıdı ve empresyonist üslupta denemeler yaptı. Fakat hiçbir zaman bir üsluba bağlı kalmadı; empresyonizmi tanıdıktan sonra da realizmi tuvallerinde sergiledi.
Fausto Zonaro tarafından resmedilen Haliç'ten Görünüm tablosu.
İMPARATORLARA YARAŞIR BİR İHTİŞAMIN SON ÇAĞI
Fausto Zonaro'nun İstanbul'da yaşadığı 20 yıl boyunca seçtiği konular o dönemde kentin kozmopolit nüfus yapısı kadar renkli ve çeşitliydi.
Haliç üzerinden yükselen minareler, Boğaziçi'nin üzerinde parlayan ay, Göksu'da piknik yapan aileler, Yıldız Sarayı'ndan Mekke'ye doğru yola çıkan Sürre Alayı, kentin bir yakasından diğerine gitmek isteyen hanımlara yardım eden kayıkçılar, selviler, gemi direkleri, bacalar, yelkenli gemiler, peçeler ve her yerde göze çarpan kırmızı renkli fes, imparatorlara yaraşır bir ihtişamın son çağında İstanbul'un canlı, karşı konulamaz romantik resimlerinde Zonaro tarafından bir araya toplanmıştı.
Fausto Zonaro tarafından resmedilen Yıldız Yolu tablosu.
İSTANBUL RESİMLERİ PEK ÇOK KEZ SERGİLENDİ
Oryantalist bir tutumla ve izlenimci bir üslupta yaptığı İstanbul resimleri pek çok kez sergilendi.
İstanbul'da düzenlenen Birinci ve İkinci İstanbul Salonu sergilerine ve 1907 yılında Sultan II. Abdülhamid'in tahta çıkışının 31'inci yıldönümü nedeniyle düzenlenen sergiye katıldı.
Fausto Zonaro tarafından resmedilen tekneye binen kadınlar.
İTALYA’DA İSTANBUL’U RESMETMEYE DEVAM ETTİ
Zonaro, İstanbul'dan ayrıldıktan sonra İtalya'nın Sanremo kentine yerleşti ve İstanbul'u betimleyen resimler yapmayı sürdürdü.
Resimleri sanatçı yaşarken büyük bir hayran kitlesi tarafından izlendi. İtalya'ya dönmesinden 10 yıl sonra, 1920'de eşinden ayrıldı ve kızıyla yaşamaya başladı.
Fausto Zonaro tarafından resmedilen bir İstanbul tablosu.
ANILARINI KALEME ALDIĞI HATIRATTA TOPLADI
Kaleme aldığı hatıralarını 1924 yılında basılmaya hazır hale getirdi ancak kitap basılmadı; yıllarca aile arşivinde kaldı.
Söz konusu kitap 2008 yılında Türkiye'de Abdülhamid'in Hükümdarlığında Yirmi Yıl/Fausto Zonaro'nun Hatıraları ve Eserleri adıyla yayımlandı. Ünlü sanatçı, 1929 yılında 75 yaşında Sanremo'da hayatını kaybetti.
Fausto Zonaro tarafından resmedilen Galata Köprüsü tablosu.