Arama

Batı müziği besteleyen ilk kompozitör padişah: Sultan Abdülaziz

Sultan Abdülaziz, kendinden önceki Osmanlı padişahları gibi sanata destek veren bir hükümdardı. Resim ve hat sanatındaki üstün maharetinin yanı sıra müzikle de yakından ilgiliydi. Sultan Abdülaziz, küçük yaşlardan itibaren oldukça iyi bir eğitim almış, hem Batı hem de Klasik Türk müziğinde birbirinden güzel besteler yapmıştı. Klasik Batı müziği besteleyen ilk kompozitör padişah olan Sultan Abdülaziz'in müzisyen yönüne dair bilinmeyenleri derledik.

  • 12
  • 15
NEY TAKSİMLERİ İLE DİNLEYENLERİ MEST EDERDİ
NEY TAKSİMLERİ İLE DİNLEYENLERİ MEST EDERDİ

Ney meşklerini hocası olan Neyzen Yusuf Paşa ile gerçekleştirirdi. Onun ney ile gerçekleştirdiği taksimleri hünkâr başkâtibi Atıf Bey şu sözlerle dile getirmişti: "Her saza aşina iseler de Tarikat-ı Mevleviyye'ye muhabbetlerinden nâşi, ney üflemeye merakları ziyade idi. Yaz geceleri Harem-i Hümayunda yatak odasının pencereleri açık olmakla bazen ney ile hazin hazin taksim eylediğini duyanların ruhu, avalim-i ulviyyeye pervaz edecek hale gelirdi…"

Sultan Abdülaziz'in tuvalinden bir resim.

  • 13
  • 15
EY NEVBAHAR-I HÜSN-Ü AN SEVİLEN BİR BESTESİYDİ
EY NEVBAHAR-I HÜSN-Ü AN SEVİLEN BİR BESTESİYDİ

Günümüze kadar ulaşan Hicaz Hümayun Sirtosu ve güftesi de kendisine ait olan muhayyer makamında iki şarkısı bulunuyor. "Ey Nevbahar-ı Hüsn-ü An" sevilen bestelerindendi.

Sultan'a ait nadide besteyi dinlemek için tıklayın.

  • 14
  • 15
BATI MÜZİĞİ BESTELEYEN İLK KOMPOZİTÖR PADİŞAH
BATI MÜZİĞİ BESTELEYEN İLK KOMPOZİTÖR PADİŞAH

Doğu-Batı kültür etkileşiminin yoğun yaşandığı bu dönemden başlayarak sarayda şehzadeler ve sultanlar Mızıkayı Hümayun hocalarından hatırı sayılır ölçüde Batı müziği eğitimi almışlardır. Bu eğitimler sonucu Batı müziğinde eserler veren, beste yapan hanedana mensup ilk kompozitör de Sultan Abdülaziz olmuştu.

  • 15
  • 15
GÜNÜMÜZE ULAŞAN DÖRT BESTEDEN ÜÇÜ KAYBOLDU
GÜNÜMÜZE ULAŞAN DÖRT BESTEDEN ÜÇÜ KAYBOLDU

Sultan Abdülaziz'in bestelediği dört kısa piyano parçası 1970'li yıllarda İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi'nde saklanıyordu ancak bunlardan üçü kayboldu. Geriye yalnızca "Invitation a la valse" Valse Davet adlı bestesi kaldı.

"Invitation a la valse" Valse Davet adlı eseri dinlemek için tıklayın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN