Arama

Osmanlı saraylarında konser veren Avrupalı müzisyenler

Sultan Abdülmecid'in Wagner'in tiyatro binası için 70 bin Euro değerinde bağışta bulunduğunu biliyor muydunuz? Osmanlı'da sultanlar, sarayda pek çok yerli ve yabancı sanatkarı himaye eder, onların çalışmalarını desteklerdi. Birçok Avrupalı bestekâr da padişahların özel misafirleri olarak İstanbul'da konser vermişti. İşte sizler için Osmanlı saraylarında konser veren Avrupalı müzisyenleri derledik.

  • 10
  • 16
SULTAN ABDÜLMECİD’İN ÖZEL MİSAFİRİ
SULTAN ABDÜLMECİD’İN ÖZEL MİSAFİRİ

Piyanist- besteci Franz Liszt, İstanbul'a 1847 yazında konser vermek üzere geldi. Takvim-i Vekayi gazetesinin Aralık 1846 tarihli sayısında da sanatçının İstanbul'a geleceği bildirilmişti.

Takvim-i Vekayi'deki bu haberden 6 ay sonra, 8 Haziran 1847'de Liszt İstanbul'a geldi. Dönemin meşhur müzik malzemesi ve piyano üreticisi Alexandre Kommendiger'in Beyoğlu adresinde misafir edildi. Bu ev, 1960'lı yılların sonundaki bir yangında harap olsa da daha sonra geçirdiği restore edildi ve evin girişine Liszt'in 1847'de Abdülmecid'in misafiri olarak binada oturduğunu belirten bir plaket yerleştirildi.

Franz Liszt, İstanbul'da eski Çırağan Sarayı'nda Abdülmecid'in huzurunda, Ahmed Fethi Paşa'nın yalısında ve Pera'da Rus elçiliğinde ve diğer elçiliklerde özel ve halka açık konserler verdi.

  • 11
  • 16
SULTAN’DAN BESTEKARA İFTİHAR NİŞANI
SULTAN’DAN BESTEKARA İFTİHAR NİŞANI

Sultan Abdülmecid'le Liszt konser öncesi görüşmüşler ve ünlü besteci Abdülmecid'in İtalyan operasını sevdiğini öğrenince Çırağan Sarayı'ndaki konserinde İtalyan operalarından derlediği üç parafrazını çaldı.

Liszt aynı zamanda Donizetti'nin Mecidiye marşına "Büyük Parafraz"ı besteledi. Parçayı başka ortamlara uyarlayarak düzenleyen Liszt, 14 ve 15 Haziran'da Büyükdere'de yazdığı bu eseri padişaha iletmesi için Avusturya elçisine vermişti. Sultan'a takdim edilen eser, padişah "İftihar nişanı" ve 12.500 kuruş değerinde üzeri değerli taşlarla bezenmiş bir kutu ile ödüllendirildi.

  • 12
  • 16
SULTAN ABDÜLAZİZ’İN ÖRNEK GÖSTERİLEN YARDIMI
SULTAN ABDÜLAZİZ’İN ÖRNEK GÖSTERİLEN YARDIMI

Liszt İstanbul'da sadece beş hafta kalsa da bu tarihten sonra da Osmanlı ile ilişkilerini sürdürmeye devam etti. Hatta Liszt'in Francesco Della Sudda Bey isimli bir Osmanlı öğrencisi oldu. Bir diğer ilişkisi ise Sultan Abdülaziz'in Liszt'in damadı Richard Wagner'in Bayreuth'daki tiyatrosunda yaptığı bağışıydı. Liszt bu bağışı, Avrupa krallarına örnek göstererek övmüştü.

  • 13
  • 16
EUGENE LEON VIVIER
EUGENE LEON VIVIER

Korsikalı korno sanatçısı Eugene Leon Vivier Paris'te ve İtalya'da eğitim görmüş, III. Napolyon'un favori sanatçısı olarak sarayda görev yapmıştı. Fransa'nın en çok saygı duyulan korno sanatçısı olan Vivier, Osmanlı'ya konser vermek için 1852'de gelmişti. Sarayda yalnızca konser veren sanatçının, Avrupa konser turunun dönüşünde 1855 gazetelerde İstanbul'a tekrar gideceği yönünde haberler de çıkmıştı.

  • 14
  • 16
SULTAN’IN TAKDİRİNİ KAZANAN SANATÇI
SULTAN’IN TAKDİRİNİ KAZANAN SANATÇI

Belçikalı keman sanatçısı Henri Wieuxtemps, Osmanlı sarayındaki kapsamlı konserlerden anı kitabında bahseder. Eşiyle beraber İstanbul'a gelen sanatçı Sultan Abdülmecid'in isteği üzerine Muzıka-ı Hümayun'u denetledi. Burada Sultan Abdülmecid için bestelediği bir marşı gençlerin ilk bakışta kusursuz çalmaları karşısında duyduğu hayranlığı belirtti.

Abdülmecid için ayrıca konser de veren Wieuxtemps, Sultan'ın takdirini kazanmış, hatta kendisine Muzıka-ı Hümayun'un başına geçmesi teklif edilmişti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN