Arama

Deprem sonrası psikolojik travmalar

Yüzyılın depremi olarak tanımlanan 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde gerçekleşen iki Kahramanmaraş depremi on ilde, derin yaralar açtı. Yaşanan bu afet, tüm ülkeyi yasa boğarken afet bölgesinden gelen haberler herkesi derinden sarstı. Yaşanan afet insanların psikolojisini olumsuz yönde etkiledi ve travmalara sebep oldu. Peki, bu durumla nasıl baş edebiliriz?

  • 10
  • 10

"DUYARSIZLAŞMAMALIYIZ"

🔸 İnsani duygularımızı kaybeder, olaylara kayıtsız kalırsak asıl o zaman bizim için kötü olur. Olayları televizyonda fazlaca seyretmek ya da enkazların olduğu yerde uzun süre bulunmaktan ötürü durumu normalleştirme psikolojisine girilmemelidir.

🔸 Konuyla ilgili Peynirci şunları belirtti:

"Özellikle sürekli haberlere maruz kaldığımızda, sürekli afet bölgelerinde çalışan insanlar varsa artık sadece duyarsız yaşıyorlar. Mekanik bir iş gibi oluyor. Evet, bazen buna da ihtiyaç var ama bunun çıktısı, bunun acısı o olay bittikten sonra çıkıyor. Yani o işi bıraktıktan birkaç yıl sonra kişiler bunun patlamasını yaşayabilirler. Eğer ki olaylarla ilgili çok fazla haber izlemek sizi aşırı ağlatıyor, üzüyor, kendi iç dinamiğinizden çıkamıyorsanız, kısa bir süre de olsa kendinizi dinlendirmeye çalışın . Kalkıp da lay lay lom şarkılar, işte komedi izleyin demiyorum ama böyle bir dinlenmeye ihtiyacınız olduğunu fark ettiğiniz anda vücut onun sinyalini verir zaten".

PSİKOLOJİK AÇIDAN RAHATLAMAK İÇİN
◾ Dinlendirici müzik dinleyin.
◾ Dikkatinizi çocuğunuza verin.
◾ Eşinizle dertleşin.
◾ Acılarınızı paylaşın.
◾ Yemek yapmaya çalışın.

🔸 Bunlar sizi rahatlatacak davranışlardır. Diğer türlü depresif semptomlar göstermeye başlayacaksınızdır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN