Arama

Başarılarını sahiplenemeyenlerin sendromu:Imposter

Kimi insanlar çok başarılı ve yetenekli olsalar bile kendilerini hep yetersiz hissederler. Elde ettikleri başarıları bir türlü kabullenemez, başarılarını dışsal nedenlere bağlarlar. Başarı onlarda eğreti durur. Sanki hak etmedikleri bir yerdeymiş o noktaya gelmelerinde kendi çabalarının bir etkisi yokmuş gibi hissederler. Tüm bu hissiyatlar yetmezmiş gibi bir de kaygı ve depresyon gibi ruhsal sıkıntılarla baş etmeye çalışırlar. İmposter sendromu olarak adlandırılan bu durumun tüm bilinmeyenlerini sizin için araştırdık.

🔸 Imposter (sahtekarlık) sendromu tedavisinde uygulanan yöntemler şu şekildedir:

Öz güven eksikliğinin nedeni bulunarak giderilmeye çalışılır.

◾ Kişinin elde ettiği başarıları yazıya dökmesi istenerek başarılarını görmesi sağlanır.

◾ Kişinin kendisini nasıl algıladığı kendisine farkettirerek doğru bakış açısı kazandırılır.

◾ Kişiye başarılarının şans eseri olduğu değil, kendi çabasının eseri olduğu farkettirilir.

◾ Kişinin mükemmelliyetçiliği üzerine çalışılarak her insanın hata yapabileceği ve bunun normal olduğu bilinci kazandırılır.

◾ Kişiye kaygılarına yönelik nefes egzersizleri vb. yöntemler öğretilir.

◾ Kişinin başarılarını ödüllendirmesi de başarılı hissettiği anıların çoğalmasına sebebiyet verir ve geçmişe yönelik başarılı olma algısını destekler.

İLETİŞİMDE DUYGUSAL ZEKANIN ÖNEMİ

  • 10
  • 10

🔸 Kişinin çabaladığı işlerin, alanların farkında olması oldukça önemlidir. Kişi bunu tek başına başaramayacağını düşündüğü noktada güvendiği kişilerden destek alabilir. Bu sendromu yaşayanlar genellikle yeterli oldukları konularda kendilerini değerlendiremez.

🔸Bu sendromun tedavisinde bir uzman tarafından alınan psikoterapi oldukça önemli ve faydalı olacaktır. Gerektiği taktirde psikoterapinin yanında ilaç desteği de verilebilir. Tedavide hastanın bu sorunu çözmeye istekli ve istikrarlı olması iyileşme sürecini kolaylaştırır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN