Arama

20 maddede senaryo yazım teknikleri

Yazar olmak için kimimiz doğuştan gelen üstün yeteneklere sahip olmamız gerektiğini düşünürüz. Fakat bu düşünce belki de yazmaya karşı koyduğumuz setlerle birlikte, zihnimizin tembelliğinden ileri gelen bahanelerden yalnızca birkaçıdır. Oysa günlük hayatta, bir durumu, gözlemi; öznel yorumlarımızla harmanlayıp kendi tasvirlerimizle aktarırken aslında tahkiye biçimini kullanmaktayız. Senaryo yazımı da belli bir beceri gerektirmenin yanında öğrenilebilir ve zamanla uzmanlaşılabilir bir alandır. Çalışma ve emek gerektiren bu zorlu süreçte senaryo yazım tekniklerinin neler olduğunu, senaryo yazımına dair ipuçlarını siz Fikriyat okurları için derledik.

  • 18
  • 20
Sahneler arasındaki geçişler
Sahneler arasındaki geçişler

18.Hikayeyi doğal bir süreçle ilerleyebileceği şekilde geliştirmek, hem metni hem de izleyiciyi rahatlatır. Senaristler her sahnenin bir öncekinden daha heyecanlı olması gerektiğini düşünürken kimisi de heyecan ve daha durağanlık arasına çok ani geçişlerde bulunur. Bu durumu göz önüne alarak olayların aşamalı bir şekilde ilerlemesine dikkat edilmelidir.

  • 19
  • 20
Seyirci unutulmamalı
Seyirci unutulmamalı

19. Senaryo yazımında izleyici kitlesi asla unutulmamalıdır. İzleyici karakterle bir özdeşlik kuramıyorsa, yeni keşiflerde bulunamıyorsa ne yazık ki ortada bir sıkıntı mevcuttur. Senaristin en önemli muhatabı elbette ki izleyicidir.

  • 20
  • 20
Kitlesellik, popülerlik, mantıklılık
Kitlesellik, popülerlik, mantıklılık

20. Son olarak senaryo yazılırken, çok kişi tarafından anlaşılma ve beğenilme düşüncesiyle kitleselliğe, güncel sorunları hissettirme noktasında popülerliğe, olayların sıralanışında tutarlı olma hususunda mantıklılığa, konunun ilgi çekici olması bakımından ilginçliğe önem verilmesi gerekir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN