Arama

Sinemayı tüketmek

Gelişen teknoloji ile dijital çağ olarak adlandırılan günümüzde dizi ve film izleme ortamları da değişti. Artık filmler sinema salonlarından cebimizdeki telefonlara kadar ulaştı ve her yerde ulaşılabilir noktaya geldi. Bu durum izleme alışkanlıklarımızı da derinden etkiledi. 21. yüzyıl toplumu, her şeyde olduğu gibi sinemayı da tüketmeye başladı. Peki, sinemayı tüketmek aslında ne demek?

🔸 Tıkınırcasına izleme, izleyicinin tek seferde aynı içerikten kaç bölüm izlediği, bu bölümlerin sürelerinin ne kadar olduğu ve bu eylemi ne sıklıkla tekrar ettiği ile bağlantılıdır. Bu nedenle aynı dizi, programın ya da film serisinin birkaç saat sürecek şekilde birden fazla bölümünün tek seferde izlenmesi binge-watcing yani tıkınırcasına izlemektir.

🔸 Tek seferde aynı film ya da dizinin en az iki üç bölümünü art arda izlenmek, dijital platform kullanıcılarının çoğu tarafından tercih edilen bir davranıştır. Platformlar, dizinin bir bölümü bittikten hemen sonra ekrana getirdikleri "sonraki bölüm" butonu ile izleyicileri bu duruma özellikle teşvik eder.

NEDEN TIKINIRCASINA İZLERİZ?

🔸 Evden işe, işten eve şeklinde gündelik rutin ile zamana sıkıştırılmış bir hayat yaşayan günümüz insanları, daha çok bireysel bir yaşam sürer. Böyle bir hayat içerisinde dijital platform kullanıcılarının en büyük motivasyonu günlük stresten arınmak için tıkınırcasına film veya dizi izlemektir.

🔸 Günlük olaylardan kaçma isteği ve yapılan işler sonucunda kendini ödüllendirmek isteyen kişi, art arda izleme eylemini gerçekleştirir. Bu durum toplumdan topluma farklılık gösterse de davranışın küresel boyuta ulaştığı aşikardır.

NE İZLEMELİ DİYENLER İÇİN 5 FİLM ÖNERİSİ

  • 10
  • 10

OLUMSUZ ETKİLERİ

🔸 Binge kelimesi, eylemin aşırı yapılması ile bağlantılı olduğu için olumsuzluk anlamı da taşır. Nasıl ki her şeyin fazlası kötüyse dizi ya da film seyretmenin fazlası da zararlıdır. Hatta bu aşırılık, bağımlılığa kadar giderek bireylerin günlük görevlerini aksatmasına neden olabilir.

🔸 Saatlerce bir şeyler izlemek kişiyi asosyalliğe ve hareketsizliğe bağlı olarak obeziteye kadar götürebilir. Hatta normal dünyadan uzun süre koptuğu için insanları aptallaştırdığı yönünde eleştiriler de vardır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN