Arama

Urfalı Mateos'un dilinden 1114 Maraş depremi

Yaşadıkları dönemi kaleme alan kişiler hem toplumların hafızası hem de tarihteki önemli kaynaklar olmuşlardır. Kadim yerleşim merkezi Anadolu farklı kimseler tarafından kaleme alınarak tarih boyunca göz önünde bulunmuştur. Anadolu hakkındaki en önemli kaynaklardan biri ise Tarihçi Mateos'un yazdıklarıdır. 10 ve 11. yüzyıllarda Anadolu'da yaşayan Urfalı Mateos'un kaleme aldığı tarihi olaylar arasında en dikkat çekenlerden biri de 1114 tarihli Maraş depremidir.

🔷 Pek çok köy ve manastır, on binlerce erkek, kadın ve çocukla birlikte Maraş'ın yerle bir olduğunu aktaran Mateos, deprem sonrasında yağmaya başlayan karın tüm zemini kapladığını ve insanların soğuk sebebiyle de öldüğünü bildirir.

🔷 Mateos'a göre depremin ana nedeni; insanların dinden uzaklaşmaları, günah yolunda ısrarla yürüyerek kutsal kitabı göz ardı etmeleridir. Mateos bu depremi Hz. Nuh (AS) döneminde gerçekleşen Tufan olayına benzetir ve şöyle der:

"Tıpkı Nuh'un devrinde olduğu gibi, amelleri kendilerini yok edene kadar yediler ve içtiler. Günahlarıyla hak ettikleri Tanrı'nın gazabı üzerlerine ininceye kadar eğlendiler. İşte çok büyük suçlar işleyen kötülük yolcularını böyle öldürdü."

Depremde zarar görmeyen 5 bin yıllık Harput Mahallesi

🔷 Maraş şehrinin tamamen toprak altına gömüldüğü söylenen bu depremi Hıristiyanlar üzerine gönderilen bir azap olarak değerlendiren Mateos, Müslümanlara ait topraklara ise hiçbir zarar gelmediğini söyler.

🔷 Ancak tarihi kaynaklar Müslüman topraklarının da 1114'te yaşanan depremden etkilendiğini nakleder. Hıristiyan bir din adamı olan Mateos, depremle birlikte yaptığı ilahi gazap yorumuyla insanları uyarmak ister.

Depremde yıkılan 14 asırlık Habib-i Neccar Camii

  • 10
  • 10

🔷 Deprem sadece Maraş'ta değil yakın zamanda olduğu gibi Adıyaman, Urfa, Hatay ve Halep'te de büyük bir yıkıma neden olur. Kış mevsiminde gerçekleşen deprem neticesinde vefat eden 40 bin kişi, dönemin nüfusuna göre oldukça büyük bir sayıdır.

🔷 Maraş ve çevresinde gerçekleşen depremlerin tarihi geçmişi, yeni yapılan araştırmalarla ortaya konan fay hatları, bölgede yapılan eserlerin çok dikkatli şekilde yapılması gerektiğini gösterir.

Deprem bölgesinde zarar gören tarihi yapılar

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN