30 Ağustos Zafer Bayramı'nın dönüm noktaları
30 Ağustos, tarihte kazanılmış en kıymetli zaferlerimizden biridir. Türk ordusu 102 yıl önce bugün, dünyanın en büyük kahramanlık destanlarından birini yazdı. 26 Ağustos Malazgirt Zaferi'yle Anadolu'nun kapıları Türklere açıldı, 30 Ağustos Zaferi'yle de bir Türk yurdu olduğu tescillendi. Peygamber Efendimize (SAV) komşu olan yiğitlerimize, vatanı için gözünü kırpmadan şehadete koşan kahramanlarımıza Allah'tan rahmet diliyoruz.
Giriş Tarihi: 30.08.2020
08:33
Güncelleme Tarihi: 30.08.2024
09:57
➡Türk ordusu, 27 Ağustos sabahı yine bütün cephelerde yeniden taarruza geçti ve aynı gün Afyonkarahisar, 8. Tümen tarafından düşman işgalinden kurtarıldı. 28 ve 29 Ağustos'ta başarıyla sürdürülen taarruz, düşmanın 5. tümeninin etkisiz kılınmasıyla neticelendi.
➡29 Ağustos gecesi durum değerlendirmesi yapan komutanlar, hemen harekete geçilip taarruzun kısa sürede sonuçlandırılmasında hemfikir oldu ve planın 30 Ağustos'ta aksamadan uygulanması için gerekli önlemler alındı.
KURTULUŞ SAVAŞI DESTANSI MÜCADELESİ
➡30 Ağustos sabahında şimdi belde olan Kütahya'nın Altıntaş ilçesine bağlı Zafertepe Çalköy'de birliklere taarruz emri verildi.
➡Dumlupınar'da kahraman Mehmetçik , Yunan birliklerini Allıören, Keçiler, Kızıltaş deresi yolunun iki yanında tamamen sarıp imha etti. Kızıltaş deresi bölgesinde açık kalan alandan bazı Yunan birlikleri, General Trikopis, General Diyenis ve birçok Yunan komutanı kaçtı.
➡Büyük Zafer'in ertesi günü, 31 Ağustos'ta Zafertepe Çalköy'de bir evin bahçesinde, Yunanlıların yeniden savunma düzenine geçmesini önlemek ve onları mağlup etmek için İzmir'e girme planları yapıldı.
➡ 27 Ağustos'ta Afyonkarahisar, 30 Ağustos'ta Kütahya'nın kurtuluşunu 1 Eylül'de Gediz, 3 Eylül'de Emet ve Tavşanlı'nın kurtuluşları izledi, 9 Eylül'de İzmir'de Yunan ordusunu denize döken Türk ordusu, aldığı emri büyük bir başarıyla yerine getirmişti.
➡ Büyük Taarruz'dan akıllarda kalan en önemli olaylardan biri, 57. Tümen Komutanı Albay Reşat Bey'in , 27 Ağustos'ta Çiğiltepe'nin alınmasının yarım saat gecikmesi üzerine, görevini yerine getirememenin üzüntüsü ile kendisini vurarak intihar etmesiydi.
➡Çiğiltepe, Albay Reşat Bey'in ölümünün 15 dakika sonrasında düşman askerlerinden kurtarıldı.
Milli Mücadele'nin ilk kurşunu