Arama

Abdülhamid Han'ın miras bıraktığı üniversiteler

Şartlar ne olursa olsun eğitimi asla ihmal etmeyen Sultan II. Abdülhamid, açtırdığı mekteplerle eğitim alanında zihinlerin dönüşümünü sağladı. Günümüzdeki köklü birçok üniversite onun döneminde inşa edildi. Bunlardan bazıları İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Sabahattin Zaim Üniversitesi'ydi. Sizler için bu okulların masalsı öyküsünü araştırdık.

  • 13
  • 22

🔹 Bu okulda eğitim verebilmesi için 8 kişi Fransa'ya eğitime gönderildi. Sultan II. Abdülhamid döneminde ziraat konusunda uzman kişilerin Ticaret ve Ziraat Nezareti'nde istihdam edilmesi, yurt dışında eğitim için öğrenci gönderilmesi bu alanda sistemli bir değişim ve yapılanma sürecinin başladığını gösterir.

  • 14
  • 22

🔹 1889 yılında eğitime başlayan mektepte yer alan ilk 25 öğrenci, Mülkiye Baytarı talebeleridir. Derslere Ahırkapı'da Tıbbiye-i Mülkiye Mektebi'nde başlayan talebeler, bu mektebin talebeleriyle birlikte eğitimlerine devam ederler.

  • 15
  • 22

🔹 1908'de Meşrutiyetin yeniden ilanından sonra ziraatın çeşitli dallarında ihtisas görmek üzere Avrupa'ya talebeler gönderilir. Bunlar Avrupa'dan döndükten sonra okulda ihtisasları ile ilgili şubelerde görev alırlar. I. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla diğer okullarda olduğu gibi Ziraat ve Baytar Mektebi'nde de eğitime ara verilir.

🔹 Öğretmen ve öğrencilerin çoğunluğu cepheye koşar. 1916 yılında savaş içerisinde zirai üretim, tohum muayenesi ve dağıtım gibi konularda duyulan ihtiyaç üzerine okul yeniden açılır.1928 yılında kapatılan okul, 1930 yılında 3 yıl süreli orta dereceli meslek okulu olarak yeniden öğretime açılır. 2010 yılından itibaren ise üniversite binası olarak kullanılmaya başlandı.

  • 16
  • 22

🔹 Sultan II. Abdülhamid döneminde, ziraat alanında başlayan yeniden yapılanma sürecinin, devletin ziraat politikasında uzun süre etkili olduğu söylenebilir.

  • 17
  • 22
HAMİDİYE TİCARET MEKTEBİ
HAMİDİYE TİCARET MEKTEBİ

🔹 31 Ağustos 1876'da tahta çıkan Sultan II. Abdülhamid, ülke ekonomisini kalkındırmak ve canlandırmak amacıyla saltanatı döneminde birçok faaliyette bulunmuştu. Ekonomi alanında gerçekleştirdiği icraatlarının kalıcı, kurumsal ve tabana yayılmasını sağlamak amacıyla eğiyim-öğretim alanı tercih edilmişti.

🔹 Demiryolları, limanlar ve ulaşım yıllarının inşası gibi nedenlerle 16 Ocak 1883 tarihinde Hamidiye Ticaret Mektebi kuruldu. Mektebin kurulmasında, Ticaret Nazırı Suphi Paşa'nın önemli katkıları olmuştu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN