Arama

Abdülhamid Han'ın miras bıraktığı üniversiteler

Şartlar ne olursa olsun eğitimi asla ihmal etmeyen Sultan II. Abdülhamid, açtırdığı mekteplerle eğitim alanında zihinlerin dönüşümünü sağladı. Günümüzdeki köklü birçok üniversite onun döneminde inşa edildi. Bunlardan bazıları İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Sabahattin Zaim Üniversitesi'ydi. Sizler için bu okulların masalsı öyküsünü araştırdık.

  • 19
  • 22
HAMİDİYE TİCARET MEKTEBİ'NİN KURALLARI
HAMİDİYE TİCARET MEKTEBİ’NİN KURALLARI

🔹 Gençliğinden itibaren ticarete meraklı olan Sultan II. Abdülhamid, Suphi Paşa'nın Ticaret Mektebi kurulması teklifinin karşısında ziyadesiyle heyecanlanmış, şahsi servetinden mektebin kurulması için katkıda bulunmuştur. Mektebin kuruluş nizamnamesinde, mektebin kurulma amacının "ticaret erbabı kişiler yetiştirmek" olduğu ifade edilmişti.

🔹 15-25 yaşındaki gençlerin sınav yoluyla başvurabildiği mektebi rüştiye seviyesinde kabul edilmekteydi. Mektebe kabul için yapılan sınavı mektep öğretmenleri, Ticaret Nezareti ve Ticaret Odası yetkilileri gerçekleştirmekteydi. Eğitimin paralı olduğu mektebe yoksullar için yüzde 10 burs kontenjanı ayrılmıştı. Ders kitapları ve araçları mektep idaresince ücret mukabili karşılanmıştır. Resmi üniforma giymenin zorunlu tutulmadığı mektep Cuma ve Pazar günleri tatildi.

  • 20
  • 22

🔹 Mektepte örgün öğretimin sonunda diploma almanın yanı sıra, ücret karşılığı açılan kurslarda başarılı olanlar da sertifika almaya hak kazanmıştı. Türkçe, Rumca, Arapça ticari yazışma derslerinin yanında İngilizce, Fransızca ve İtalyanca ticari yazışma dersleri, Uluslararası Ticaret kanunu ilgili dersler de mektepte okutuldu.

  • 21
  • 22

🔹 4 yıllık eğitim verilerek, yılda 200 öğrenciye hizmet verilmesi planlanan mektepte bu hedefin % 50'sinin gerçekleştiği ve Müslim-gayrimüslim öğrencilerin bir arada eğitim aldıkları görülür.

  • 22
  • 22

🔹 Sultanahmet'te Hamidiye Ticaret Mektebi olarak 1883'te kurulan ve günümüzde Türkiye'nin önemli üniversitelerinden Marmara Üniversitesi'nin temellerini oluşturan mektep, Sultan II. Abdülhamid'in ülkemize kazandırdığı sayısız eğitim kurumundan birisi olarak hizmetine devam etmektedir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN