Arama

Abdülhamid'in arşivinden fotoğraflarla Osmanlı hastaneleri

Fotoğraf, keşfinden kısa bir süre sonra Osmanlı coğrafyasında yaygınlaşmaya başlamış; fotoğrafa olan merakıyla bilinen, bu alanda gelişmeleri destekleyen ve kendisi de fotoğraf çeken Sultan II. Abdülhamid, pek çok fotoğrafçıyı himayesi altına almıştı. O fotoğrafçılar, Osmanlı topraklarında yaşanan gelişmelerin, sanayi hizmetlerinin, kurulan hastanelerin fotoğraflarını çekmekle görevlendirilmişlerdi. Osmanlı döneminde hastanelere darüşşifa, bimarhane ve şifahane isimleri verilmiş, bu hastanelerin hemen yanına tıp eğitimi veren medreseler kurularak doktorların uygulamalı olarak yetiştirilmesi sağlanmıştı. Abdülhamid'in arşivinden fotoğraflarla Osmanlı hastaneleri...

"Yıldız Albümleri" ya da "Abdülhamid Albümleri" olarak bilinen ve dünyanın en büyük fotoğraf arşivi olarak kabul edilen 35 bin parçalık albümler, Abdülhamid'in bu ilgisi ve merakının ürünü.

*

Hamidiye Etfal Hastahanesi'nde tedavi edilen hastalar ve hastahane bahçesi

Sultan Abdülhamid'in "Hamidiye" adını taşıyan hizmetleri

Bu değerli koleksiyon, başta İstanbul olmak üzere, tüm Osmanlı coğrafyası ve dünya ülkeleri için bir belge niteliği taşıyor.

*

İzmir'in Eski Karantina mevkiindeki askeri hastane

Albümlerdeki fotoğrafların bir kısmı, dönemin önde gelen fotoğrafçılarına saray tarafından sipariş edilerek çekildi; bir kısmı ise, Abdülhamid'in fotoğrafa olan ilgisini bilen farklı ülkelerdeki profesyonellerden hediye olarak gönderildi.

*

Hamidiye Etfal Hastahane-i Alisi'nin ameliyathane binasının açılışı

  • 10
  • 72

Abdülhamid'e fotoğraf gönderen sanatçılar, aynı zamanda fotoğraf sanatı tarihinin ilkleri olarak tanınıyor.

*

Nefsi Mamuratulaziz'de (Elazığ) inşa edilen Askeri Hastahane'nin fotoğrafı

Tarihimizin ilk çocuk hastanesi

  • 11
  • 72

Etfal Hastanesi'nde ameliyathane

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN