Abdülhamid'in İstanbul'a armağan ettiği 50 eser
Abdülhamid'in siyasi yönü ile birlikte, Osmanlı vatanına kazandırdığı eserleri konuşmak, onun çağın gerekliliklerini ve ilerisini düşündüğünün bir kanıtıdır. Peki, Abdülhamid'in başkent olan İstanbul'u, marka şehir haline getirmek için dünyanın önde gelen mimarlarına ve şehir plancılarına İstanbul ile ilgili projeler çizdirdiğini biliyor muydunuz?
Giriş Tarihi: 16.09.2019
09:08
Güncelleme Tarihi: 21.09.2021
11:13
YILDIZ ÇİNİ FABRİKA-İ HÜMAYÛNU
Beşiktaş'ta yıldız Sarayı bahçesinde yer alan fabrika, Sultan II. Abdülhamid tarafından 1891 yılında, Türk çini sanatını canlandırmak, yeni bir yön ve hız vermek amacıyla kurduruldu.
1891 yılında üretime başlayan fabrika, 1894 depreminde zarar görmüş, aynı yıl İtalya Mimar Raimondo D'Aronco'ya adeta yeniden yaptırıldı. Aslında saray atölyesi olan Çini Fabrika-i Hümayununda 1894 yılından itibaren vazo, duvar tabağı gibi dekoratif amaçlı eserler yanı sıra, yazı ve sofra takımları, kartvizit tabakları, kapaklı kâseler, sahanlar, aşure testileri, karpuz şekerlikler, çay ve fincan takımları gibi günlük kullanım eşyaları da üretilmişti.
Yıldız Çini Fabrika-i Hümayunu'nda üretilen eserlerin tümünde, fabrikanın orijinal amblemi olan ay-yıldız damgası yer alırdı.
ŞEYHÜLİSLAM ÜRYANİZADE AHMED ESAD EFENDİ TÜRBESİ
Türbe, Eyüpsultan'da Sokullu Mehmed Paşa Türbesi'nin karşısında yer almaktadır. Sultan Abdülhamid tarafından 1998 yılında Siyavuş Paşa Türbesi avlusuna yaptırılan türbenin mimarı Fossati'dir. Şeyhülislam Üryanizade Ahmed Efendi'nin Kuzguncuk'ta kendi ismini taşıyan bir yalı camisi vardır ki, cami olması bakımından mutlaka ziyaret edilmelidir.
Sultanahmet Meydanı'ndan Kadırga istikametinde, günümüzde Marmara Üniversitesi Rektörlük Binası olarak kullanılan yapıdır. Sultan II. Abdülhamid tarafından Raimondo D'Aronco'ya yaptırılmıştır. Tarih bilincinin oluşması gayesiyle tek mekan olarak inşa edilen müzenin içerisinde, Yeniçeri kıyafetleri sergilenmekteydi.
Sirkeci'deki deniz ticaretini canlandırmak gayesiyle 1900 yılında Abdülhamid'in emriyle yapılmıştır. Deniz ticareti ve şehir içi deniz ulaşımının daha sağlıklı olarak yapılabilmesi için Abdülhamid döneminde birtakım çalışmalar oluşturur. Bu rıhtım Şubat 1900 tarihinde tamamlanarak kullanıma açılmıştır. Böylece Sirkeci ile Karaköy Köprüsü arasında 370 m'lik bir rıhtım meydana getirilmiştir.
Eğitime büyük önem veren Sultan II. Abdülhamid, saltanatında ziraat, bayındırlık, sanat gibi alanlarda eğitim veren mektepler açmıştı. Bu okulların yanı sıra, ticaretin teorik ve pratik bilgilerle idare edilen ilim dalı haline geldiğini görmüş ve ticaret eğitimi almış deniz personeli yetiştirmek üzere bu alanda da mektepler açmıştı.
Kale ve istihkâm yapımı, güzergâh üzerinde yol inşası yapımı alanlarında eksikliği hissedilen teknik subayların yanında, yabancılarla rekabet edilebilmesi amacıyla uzman tüccar kaptanların yetiştirilmesi ihtiyacı bu alanda çalışmayı zaruri kılmıştı. Sultan Abdülhamid'in emriyle Heybeliada'daki Mekteb-i Fünun-ı Bahriye-i Şahane binasında bu kuruma bağlı olmak üzere 5 Aralık 1884'te Tüccar Kaptan Mektebi açılmıştı.