Arama

Abdülhamid'in İstanbul'a armağan ettiği saat kuleleri

II. Abdülhamid dünyanın en buhranlı döneminde tahta çıkmasına karşın Osmanlı Devleti'nin yükselmesi için eğitimden bilime, sanattan sanayi ve teknolojiye dair pek çok atılımda bulundu. Okul, cami, hastane ve fabrika gibi pek çok farklı alanda sayısız eser yaptırmıştı. Bu eserlerden bazıları da Sultan II. Abdülhamid'in inşa ettirdiği saat kuleleriydi. Abdülhamid'in İstanbul'a armağan ettiği, günümüze kadar ulaşmayı başaran saat kulelerini derledik.

  • 12
  • 20
DEKORATİF OLARAK DESTEKLENMİŞTİR
DEKORATİF OLARAK DESTEKLENMİŞTİR

Kulenin gövdesi, dört kenarını çevreleyen bir balkon-şerefe ile sonlandırılmıştır. Bu balkon-şerefenin kenar ortalarına, birer çanakla desteklenen küçük dairesel çıkmalar yapılmıştır. Mermerden korkulukları olan balkon bölümü, bir dizi takozla dekoratif olarak alttan desteklenmiştir.

Üst bölüm, yine ayrık derzli taş örgülüdür. Üstteki teras bölümü biraz konsol yaparak yapının cephe yüzeylerinden taşırılmıştır. Teras korkulukları ortadaki eğrisel çıkış ile hareketlendirilmiştir. Terasa çıkışı sağlayan yükselti ve köşelerin düzenlenmiş pilonlarla kule son bulur.

  • 13
  • 20
BEŞ VAKİT EZAN OKUNMASI İÇİN ŞEREFE EKLENMİŞTİR
BEŞ VAKİT EZAN OKUNMASI İÇİN ŞEREFE EKLENMİŞTİR

İki cephesinde zamanı, günleri ve ayları gösteren iki büyük saat, tepesinde ise rüzgârın yönünü gösteren alet ve paratoner bulunur. Beş vakit ezan okunması için kuleye şerefe eklenmiş ve üst kata rahat çıkılabilmesi için de demirden helezoni bir merdiven yapılmıştır.

150 kişilik kapasiteye sahip mescidin etrafına, hasta çocukların rahatça gezinmesi için parmaklıklı bir gezinti yeri de yapılmıştır.

  • 14
  • 20
HASTANEDEN GÜNÜMÜZE KALAN İKİ YAPI
HASTANEDEN GÜNÜMÜZE KALAN İKİ YAPI

Mescid ve saat kulesi, Sultan II. Abdülhamid'in tahta çıkış günü olan 31 Ağustos 1907 tarihinde törenle açılmıştır. Hamidiye Etfal Hastanesi'nden günümüze sadece saat kulesi ve mescid ulaşabilmiştir.

Bir de cami girişinde cam muhafaza altına alınan "Hamidiye Etfal Hastanesi 1316 (1899)" yazan orijinal kitabesi görülen saat kulesi, günümüzde çevredeki büyük binalar arasında adeta kaybolmuştur. Saat Kulesi en son 2013 yılında restorasyon görmüştür.

  • 15
  • 20
YILDIZ SAAT KULESİ
YILDIZ SAAT KULESİ

Beşiktaş'ta Yıldız Hamidiye Camii girişinde yer alan Yıldız Saat Kulesi, Yıldız Sarayı Külliyesi'ne dâhil olan bir yapıdır.

Sultan II. Abdülhamid Han tarafından 1889-1890 yıllarında inşa edilen yapının mimarı Sarkis Balyan'dır. Yıldız Hamidiye Camii bahçesinin güneybatı köşesinde bulunması sebebiyle Hamidiye Saat Kulesi olarak da bilinir.

  • 16
  • 20
NEOGOTİK VE ORYANTALİST ÜSLUBUN KARIŞIMI
NEOGOTİK VE ORYANTALİST ÜSLUBUN KARIŞIMI

20 metre yüksekliğinde ve üç katlı olan Yıldız Saat Kulesi, neogotik ve oryantalist üslubun karışımı olan eklektik bir üslupla tasarlanmış olup, çevresinde bulunan uzun ağaçlar arasında göz zevkini okşayan bir mimariye sahiptir.

Dolmabahçe Saat Kulesi gibi alttan yukarı incelen bir formda yapılan saat kulesi, dört cepheli ve sekizgen yapıdadır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN