Arama

Abdülhamid'in İstanbul'a miras bıraktığı 5 cami

Sultan II. Abdülhamid, payitahtın dört bir yanında yeni eserler yaptırdı ve eski eserleri ihya etti. Usta bir marangoz olduğu bilinen Sultan II. Abdülhamid'in Yıldız Hamidiye Camii'ndeki mahfil kafesleri ile dört büyük halife levhalarını sarayın marangozhanesinde bizzat kendisinin imal ettiğini biliyor muydunuz? Ya da Evliya Çelebi'nin, Seyahatname isimli eserinde o dönem İstanbul'unun tamamının net görüldüğü için Cihangir Camii'ye Cihannüma ismini verdiğini? Sizler için, Abdülhamid'in İstanbul'a miras bıraktığı 5 camiyi derledik.

Yıldız Hamidiye Camii, tarihimizde önem bir olaya da şahitlik etmiştir. Tarihe Ermeni Suikastı olarak geçen olayda, Ermeni teröristler 21 Temmuz 1905'teki Cuma Selamlığı'nda Sultan II. Abdülhamid'e karşı bombalı bir suikast tertip etmişlerdir. Sultanın kıl payı kurtulduğu patlamada 26 kişi hayatını kaybederken 58 kişi yaralanmış, 17 araba ile 20 at da parçalanmıştır. Patlama sonrası halk sükûnete davet ederek, korkusuzca at arabasını alıp saraya gitmesi, halk tarafından büyük takdir ile karşılanmıştır.

Yıldız Hamidiye Camii'nin son restorasyonu 2017'de tamamlanarak ibadete açılmıştır.

  • 7
  • 22
CİHANGİR CAMİİ
CİHANGİR CAMİİ

Beyoğlu'nda bulunan semte ismini vermiş, Tarihi Yarımada'yı en güzel gören tepelerden birine inşa edilen Cihangir Camii, Kanuni Sultan Süleyman tarafından oğlu Şehzade Cihangir adına Mimar Sinan'a yaptırılmıştı.

1559 tarihinde inşa edilen cami, deprem ve yangınlardan etkilenmiş ve büyük zarar görmüştür. 1874 yılında çıkan yangında büyük zarar gören eser, tek minareli kare planlı küçük bir camii idi. Lakin Sultan II. Abdülhamid Han, 1889 tarihinde camiyi adeta yeniden inşa ettirerek farklı bir mimari stille günümüze kadar ulaşan eserin ortaya çıkmasını sağlamıştır.

1559 yılında yapılan ilk cami, o dönemde bölgede cemaat sayısı az olması sebebiyle küçük ölçekte inşa edilmiştir. Cihangir Camii'nde dolayı bölge zamanla Cihangir olarak isimlendirmiştir. Evliya Çelebi, Seyahatname isimli eserinde Fındıklı bölgesinde dik merdivenlerle çıkılan ve o dönem İstanbul'unun tamamının net görüldüğü bu camiye Cihannüma ismini verir.

1889 yılında yaptırılan ve bölge topografyasıyla uyumlu olan yapı, kare planlı tek merkezi kubbeli ve çift minarelidir. Sultan II. Abdülhamid Han tarafından adeta baştan yaptırılan camiye ikinci bir minare ilave edilerek, padişaha ait bir yapı olduğu vurgulanmıştır. Tek kubbeli bir mimari sitil kullanılarak, önceki yüzyıllarda kullanılan yarım kubbe ve çeyrek kubbelerden vazgeçilmiştir. Harimdeki dört sütun ile merkezi kubbe güçlendirilmiş, ana kubbe böylelikle rahatlatılmıştır.

  • 10
  • 22

Ana kemerler ana taşıyıcı olduklarından dolayı yan duvarlarda geniş pencereler kullanılmak suretiyle iç mekân aydınlık bir hale getirilmiştir. Kubbe ve pandantifler kuşun kaplı olup, caminin merkezi kubbesinin çapı 14 metredir. Dik bir yamaçta inşa edilen caminin avlusu çok dardır ve avludan sokağa iki farklı çıkış bulunmaktadır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN