Abdülhamid'in İstanbul'a miras bıraktığı 5 hastane
Sultan II. Abdülhamid, payitahtın dört bir yanında yeni eserler yaptırdı ve eski eserleri ihya etti. Hamidiye Etfal Hastanesi'nin ülkemizin ilk çocuk hastanesi olarak 1899 yılında Sultan II. Abdülhamid Han tarafından yaptırıldığını biliyor muydunuz? Ya da Mekteb-i Tıbbıye-i Şahane'nin içinde kurulan Darü'l-Kelb Tedavihanesi'nin dünyanın üçüncü, Doğu ülkelerinin ise ilk kuduz hastalığı tedavi merkezi olduğunu? Sizler için, Abdülhamid'in İstanbul'a miras bıraktığı 5 hastaneyi derledik.
Giriş Tarihi: 18.04.2019
12:45
Güncelleme Tarihi: 22.11.2021
16:12
İstanbul Savaşı sonrası binclerce dul kadın, yetim çocuklar, sakat ve iş göremeyecek durumda olan insanlar ile dolmuştu. Kimsesiz çocuklar ve dul kadınlar Gülhane'de açılan Mühacirin Dul ve Eytamhanesi'nde, tedaviye muhtaç olanlar ise Muhacirin Hastanesi'nde koruma altına alınmıştı.
Sultan II. Abdülhamid, savaşın bu olumsuz izlerini kalıcı olarak silebilmek adına bazı müesseseler oluşturma kararı almıştır.
Sultan'ın, 30 Mart 1890 tarihli iradesinde, "İstanbul'daki dilencileri, sokaklarda başıboş gezen kimsesiz çocukları, cami avlusunda yatan kimsesiz muhtaçları bir araya toplayıp ıslah ederek sanat sahibi yapmak, kimsesizlerin son ömürlerini huzur içinde yaşamlarını sağlamak için bir Darülaceze kurulmasını' ' ferman ile emir buyurduğunu görmekteyiz.
Yapılması düşünülen bu kurum vasıtasıyla, eğitim ve bakımları temin edilecek kişilerin zamanla topluma kazandırılması amaçlanıyordu.
Kurumun tesisi için oluşturulan komisyon, Darülaceze'nin inşa edilmesi için Okmeydanı bölgesinin uygun olduğunu ve inşaat edilmesi masrafının 72.000 altın lira civarında olacağını belirtmişlerdi.
Sultan II. Abdülhamid'in 6 Nisan 1890 tarihli fermanı ile inşasına başlanan Darülaceze için, padişah nakit olarak 10.000 altın lira ve 7.000 altın lira değerinde eşyasını hediye etmiştir. Düzenlenen yardım kampanyası ile de halktan 50.000 altın lira toplanılmıştır.
Darülaceze müessesesi, 31 Ocak 1896 tarihinde resmi açılış yaparak 8 bina ile hizmete girmiştir. Ayrıca Müslümanlar için cami, Rum ve Ermeniler için ise kilisenin yer aldığı müessese de din, dili ırk ayrımı yapılmadan herkese hizmet verilmekteydi.
Kuruluşundan itibaren her yıl yeni birimlerin eklendiği Darülaceze, muhtaçların tüm ihtiyaçlarının eksiksiz karşılandığı sosyal bir tesis olmuştur.
BAKTERİYOLOJİHANE-İ ŞAHANE
Sultan II. Abdülhamid tarafından 1894 yılında Gülhane bölgesinde kurulan hastane 1896 yılında Nişantaşı Hüsrev Gerede Caddesi'ndeki Ferik Süleyman Paşa Konağı'na taşınmıştır. 1885 yılında Pasteur'ün kuduz hastalığı üzerine yaptığı çalışmalar Sultan II. Abdülhamid'in dikkatini çekmiş ve bu alanda çalışmaları yakından izlemek amacıyla 1886 yılında Tıbbiye Mektebi Dâhiliye Muallimi Dr. Aleksander Zoeros Paşa başkanlığında, Veteriner Hekim Hüseyin Hüsnü ve Zooloji Muallimi Dr. Hüseyin Remzi Beylerden oluşan üç kişilik bir heyet Pasteur'ün yanına gönderilmiştir.
Sultan II. Abdülhamid, bu heyetle birlikte Pasteur'e verilmek üzere, bir devlet nişanı ve laboratuvarına yardım için 10.000 Frank para yardımında bulunmuştur.