Arama

Abdülhamid'in İstanbul'a miras bıraktığı 5 hastane

Sultan II. Abdülhamid, payitahtın dört bir yanında yeni eserler yaptırdı ve eski eserleri ihya etti. Hamidiye Etfal Hastanesi'nin ülkemizin ilk çocuk hastanesi olarak 1899 yılında Sultan II. Abdülhamid Han tarafından yaptırıldığını biliyor muydunuz? Ya da Mekteb-i Tıbbıye-i Şahane'nin içinde kurulan Darü'l-Kelb Tedavihanesi'nin dünyanın üçüncü, Doğu ülkelerinin ise ilk kuduz hastalığı tedavi merkezi olduğunu? Sizler için, Abdülhamid'in İstanbul'a miras bıraktığı 5 hastaneyi derledik.

Bu olaydan sonra Sultan II. Abdülhamid'in 16 Şubat 1898 tarihli iradesi ile çocuk hastanesinin yapım hazırlıklarına başlanır. Bu irade üzerine dünyanın en iyi çocuk hastanelerinin planları sultana sunulur. 2 Haziran 1898'de temeli atılarak inşasına başlanan hastane, 13.000 Osmanlı altını harcanarak 1 yıl içerisinde tamamlanmıştır.

Tüm masrafları Sultan II. Abdülhamid'in şahsi servetinden karşılanan hastanenin giriş kapısında, Hattat Sami Bey'in sülüs hattıyla ''Hamidiye Etfal Hastanesi'' yazısı ve alt tarafına ''Merhume Hatice Sultan Hazretlerinin Namına'' yazılı bir kitabe yer alır.

  • 6
  • 25
YILDIZ ASKERİ HASTANESİ
YILDIZ ASKERİ HASTANESİ

Sultan II. Abdülhamid'in emriyle 1884 yılında kurulan hastane, Balmumcu ve Orhaniye kışlalarında bulunan saray muhafızları ile Beşiktaş civarında ikamet eden saray mensuplarının muayene ve tedavileri için kurulmuştur. Hastanenin yapımındaki tüm masrafları bizzat Sultan II. Abdülhamid Han'ın şahsi servetinden karşılanmıştır.

Gereğinde 10 saat içinde sökülüp tekrar kurulan prefabrik malzemeden yapılan hastane, 3 ayrı bölümden oluşmaktaydı. 200 hasta kapasiteli yapıya, kuruşundan sonraki yıllarda röntgen dairesi ve bazı ilaveler yapılmıştır.

Hastanede görevli kişiler, sahasının uzmanı isimlerden seçilmekteydi. Sultanın Doktoru Miralay Mehmed Bey başta olmak üzere 18 hekim, 3 eczacı, 5 cerrah ve hasta bakıcının görev yaptığı askeri hastanede idareyi, Hastalar Ağası Kamil Efendi sağlamıştır.

1897 Osmanlı-Yunan Harbi'nde cephede yaralanan 2000'e yakın yaralı askerin tedavisi bu hastanede gerçekleşmiştir. Alasonya'dan getirilen askerler, Almanya'dan getirilen ve henüz o dönemde yeni yeni kullanılmaya başlanan röntgen cihazı sayesinde vücutlarındaki mermiler belirlenip çıkarılmak suretiyle tedavi edilmiştir.

Yaralı askerlerin tedavisini, Operatör Doktor Cemil Paşa, Tıbbiye Mektebi öğretim görevlilerinden Esad Fevzi Bey ve Asistan Rıfat Osman Bey gerçekleştirmiştir. Röntgen cihazı ilk olarak Boyabatlı Mehmed isminde bir askerde denenmiş, bu deneme başarılı olduktan sonra diğer askerlerin tedavisinde de tatbik edilmiştir.

Hastaneyi ziyaret eden Hızılhaç Hastanesi hekimleri, röntgen ışınlarının bu kadar kısa bir sürede uygulanıp başarılı sonuçlar almasını şaşkınlık izlemişler ve Türk hekimlerini tebrik etmişlerdir.

Hekimlerin bu başarısının Sultan II. Abdülhamid Han da nişan vererek takdir etmiştir. Ayrıca harpte yaralanan askerlerden koltuk değneğine ihtiyacı olanlar tespit edilerek, Sultan'ın bizzat kendi eliyle sarayın marangozhanesinde yaptırdığı bastonlar yaralı askerlere hediye edilmiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN