Abdülhamid'in miras bıraktığı 44 eser
Şehr-i İstanbul'un sevdalısı Sultan II. Abdülhamid, mevcut düzensizliğin önüne geçmek ve yeni yatırımlar yapmak kaydıyla can çekişen şehre yaşanırlık kazandırmak istiyordu. Abdülhamid'in siyasi yönü ile birlikte, Osmanlı vatanına kazandırdığı eserleri konuşmak, onun çağın gerekliliklerini ve ilerisini düşündüğünün bir kanıtıdır. Peki, Abdülhamid'in başkent olan İstanbul'u, marka şehir haline getirmek için dünyanın önde gelen mimarlarına ve şehir plancılarına İstanbul ile ilgili projeler çizdirdiğini biliyor muydunuz?
Giriş Tarihi: 10.02.2020
10:19
TOPKAPI SARAYI HAMİDİYE ÇEŞMESİ
Topkapı Sarayı'nda, Selam Kapısı girişinin sağındaki süs havuzunun yanında yer almaktadır. 1889 yılında yaptırılan Hamidiye Çeşmesi, sonradan bu bölgeye getirilmiş olup orijinal yeri hakkında kaynaklarda bilgi bulunmamaktadır.
Alman İmparatoru II. Wilhem'in 1898 tarihinde İstanbul'a gerçekleştirdiği ziyaretin Topkapı Sarayı programında günümüzde Hamidiye Çeşmesi'nin bulunduğu yerdeki Cellat Çeşmesi'ni görüp de olumsuz bir kamuoyu oluşturmasın düşüncesiyle bu bölgeye Hamidiye Çeşmesi yerleştirilmiştir.
Çeşmenin üst kısmında motiflerle süslü madalyonunun içinde Sultan II. Abdülhamid Han'ın tuğrası bulunmaktadır. Hamidiye Çeşmesi, cellat tarafından kafası vurulan kişinin başının sergilendiği Seng-i İbret yanında, Sultan II. Abdülhamid Han'ın Topkapı Sarayı'na armağanı olarak yer almaktadır.
Sirkeci'deki deniz ticaretini canlandırmak gayesiyle 1900 yılında Abdülhamid'in emriyle yapılmıştır. Deniz ticareti ve şehir içi deniz ulaşımının daha sağlıklı olarak yapılabilmesi için Abdülhamid döneminde birtakım çalışmalar oluşturur. Bu rıhtım Şubat 1900 tarihinde tamamlanarak kullanıma açılmıştır. Böylece Sirkeci ile Karaköy Köprüsü arasında 370 m'lik bir rıhtım meydana getirilmiştir.
ŞEYHÜLİSLAM ÜRYANİZADE AHMED ESAD EFENDİ TÜRBESİ
Türbe, Eyüpsultan'da Sokullu Mehmed Paşa Türbesi'nin karşısında yer almaktadır. Sultan Abdülhamid tarafından 1998 yılında Siyavuş Paşa Türbesi avlusuna yaptırılan türbenin mimarı Fossati'dir. Şeyhülislam Üryanizade Ahmed Efendi'nin Kuzguncuk'ta kendi ismini taşıyan bir yalı camisi vardır ki, cami olması bakımından mutlaka ziyaret edilmelidir.
27 Mayıs 1892'de hizmete açılan Osmanlı Bankası binası, 1863 yılında kurulan Bank-ı Osmani Şahane'nin, 1880'lerde başlayan yeniden yapılanma ve piyasaya açılma politikasının simgesel bir ifadesiydi. Osmanlı Devleti'nin resmi bankası ve hazinesi olarak görev yapan bankanın kurulması, Tanzimat Fermanı'nın maliye alanındaki icraatlarının başında yer almaktaydı.
Yıldız Mahallesi'nde bulunan bu kütüphane, II. Abdülhamid'in emriyle İtalyan mimar Raimondo D'Aronco tarafından 1905 yılında yapılmıştır. Ayrı girişi olmayan kütüphane, türbeden geçilerek girilebilen özel bir kitaplıktır. Kare planlı küçük kütüphane yine kubbe ile örtülüdür.