Aliya İzzetbegoviç'in hatıralarından alıntılar
Etrafı zulümle çevrili bir coğrafyada çabaları ile Müslümanlara ferah bir ortam oluşturmak ve İslam'ı savunmak adına sayısız fedakarlıklarda bulunan Aliya İzzetbegoviç, "Bilge Kral" olarak anılır. İkinci Dünya Savaşı'nın bitişi ile başlayan Müslüman karşıtlığını fark eden ve Batı'nın o soğuk maskesini indirmek için yaşamı boyunca mücadele veren Aliya, aynı zamanda eserleri ile canlı bir tarihi kaynak hüviyetindedir.
Giriş Tarihi: 09.03.2022
19:33
Güncelleme Tarihi: 19.10.2024
09:27
Adaletsizlik barış zamanında da olacak mı?
"Olovo yakınlarında imkânsızlıkları ve cesaretiyle tanıdığımız bir birlikle görüşme yapmıştık. Klasik konuşmalardan sonra bir asker öne doğru çıkıp bana şöyle bir soru sordu: "Başkanım, barış gelince hiç adaletsizlik olacak mı?" Soruya şaşırmıştım, ama yine de şöyle cevap verdim: "Evet, maalesef adaletsizlik olacak, sizin de ona karşı tıpkı şimdi düşmana karşı savaştığınız gibi savaşmanız gerecek."
Aliya İzzetbegoviç
Şiirimizde elif imgesi
"Saraybosna cehennem gibiydi. Ne su, ne elektrik, ne gaz ne de yiyecek vardı; ancak, muhtemelen kendisini yalnızca acı çekilen zamanlarda gösteren ve daha sonra, işler normale döndüğünde nostalji ile hatırlanan, eşi benzeri görülmemiş bir insanlararası dayanışma söz konusuydu. 42 aydan fazla süren kuşatma sırasında, 1.300'ü çocuk olmak üzere 10.000'den fazla insanın bomba ya da sniper mermileriyle öldürüldüğü ve 70.000'den fazla insanın yaralandığı tahmin edilmektedir."
Aliya İzzetbegoviç
Osmanlı padişahlarının mühürleri
"Hatırlayınız, bir dönem, bize sonsuzluk kadar uzun gelen bir dönem boyunca, 1992 Aralık'ından 1994 Nisan'ına kadar üç cephede tamamıyla etrafımız sarılmıştı; bunlar Karadzic, Boban ve Abdic cepheleriydi, ama sizin de gördüğünüz gibi Bosna bugün hala ayakta."
Aliya İzzetbegoviç
Edmondo de Amicis'in Gözünden İstanbul
"Bir zamanlar küçük bir ulus, kendisini aynı dramatik seçimle yüz yüze bulmuştu, tıpkı bizim bugün olduğumuz gibi: Başını eğmek ya da onu gururla dik tutmak; köle olmak ya da özgür bir halk olarak kalmak. O ulusun bir şairi, benim de konuşmamı kendisiyle bitireceğim şu meşhur sözlerle karşılık vermişti: "Her şeye kadir olan Allah'a yemin ederim ki, köle olmayacağız!"
Aliya İzzetbegoviç
Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Mahur Beste romanından alıntılar