Arama

Alparslan’ın 10 özelliği

1071 yılında Anadolu'nun kapılarının Türklere açılması dünya tarihinin en büyük dönüm noktalarından biridir. Tarihin seyrini değiştiren bu olayın lideri ise Büyük Selçuklu Sultanı Alparslan'dır. Gelin, tarihte "Fetihlerin Babası" olarak anılan büyük komutanın bunu nasıl başardığına birlikte bakalım.

  • 9
  • 11
İstişare ehli olması
İstişare ehli olması

🔷 Kur'an'ı Kerim'de geçen "Onların işleri aralarında danışma iledir" ayeti gereğince, Müslüman liderler istişare yapmayı asla ihmal etmezler. Alparslan da tecrübeli insanların görüşlerine önem verir.

🔷 Büyük tarihi şahsiyet Nizamülmülk, Alparslan'ın veziri idi. Abbasi Halifesi Kaim-Biemrillah tarafından "Nizamülmülk" lakabı verdiği büyük devlet adamını vezir tayin eder. Sultanın zeki ve siyaset ehli Nizamülmülk'ü yanına alması, istişare ve liyakata verdiği önemi gösterir.

🔺 Nizamülmülk kimdir?

Gerçek adı Ebu Ali Kıvamuddin Hasan bin Ali bin İshak et-Tûsî'dir. Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun baş veziri ve Siyâsetnâme adlı eserin yazarı olan Farisi devlet adamıdır. Devlet yönetiminde bir hayli etkili olan Nizâmülmülk; Alparslan ve Melikşah dönemlerinde vezirlik yapmıştır.


Nizamülmülk'ten devlet yönetimi konusunda tavsiyeler

  • 10
  • 11
Bayındırlığa verdiği önem
Bayındırlığa verdiği önem

🔷 Sultan fetihleriyle birlikte dinimiz İslam'ı da yayar. Müslüman olmayan ülkeleri fethettikten hemen sonra cami inşa etmeye özen gösterir.

🔷 Bu camilerden en önemlisi 1064 yılında Sultan Alparslan'ın Ani'yi fethinden sonra bölgedeki emiri Ebu'l Menüçihr'e yaptırdığı ve Türklerin Anadolu'da yaptığı ilk cami olma özelliği taşıyan Manuçher Camii'dir.

Anadolu'daki ilk Türk camisi Ebu'l Manuçehr

  • 11
  • 11
Temkinliliği
Temkinliliği

🔷 Sultan kendisine gelen haber ve jurnallere karşı temkinlidir. Hemen hüküm vermez ve gelen haberin doğruluğu için farklı araştırmalar yapar. Bir gün namaz kıldığı yere bir mektup bırakılır. Mektupta Nizamülmülk ile ilgili olumsuz ifadeler yer alır. Bu mektubu okuyan sultan, Nizamülmülk'ü yanına çağırır. Yazıyı vezirine uzatır ve şöyle der:

"Eğer burada yazılanlar doğru ise durumunu düzelt; eğer yalan söylüyorlarsa onların hatalarını bağışla onları mühim işlerle meşgul et, insanları aldatmaya vakit bulamasınlar"

🔷 Selçuklular'da posta ve gizli haber alma amaçlı kurulan "Berid Teşkilatı" adında bir kurum bulunur. Fakat Alparslan öylesine tedbirlidir ki, bu teşkilatın kendisini yanıltabileceğini düşünerek faaliyetlerini durdurur.

İslam sanatında zirve: Selçuklu çinileri

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN