Arama

Arşiv fotoğraflarıyla Osmanlı döneminde öğrenciler

Osmanlı döneminde ilim ve eğitim oldukça önemliydi. Medreselerde okula başlayan öğrenciler çeşitli kademelerde eğitimlerine devam ederdi. Osmanlı'da çocuk herhangi bir mevsimde okula başlardı. Ancak üç aylar, kandil geceleri gibi kutlu sayılan bir zaman ya da Pazar veya Perşembe günlerinden biri tercih edilirdi. Bu talebeler özel törenlerle okula başlardı. Öyle ki bazı mekteplerde talebelere aylık ücret ödenirdi. Tarihi arşivden fotoğraflarla Osmanlı dönemindeki öğrencileri sizlerle buluşturuyoruz.

  • 13
  • 25

*Öğrenci Koğuşu

Bu da bittikten sonra, odabaşı asasının ucunu yere vurarak yatma vaktinin geldiğini belirtir.

O zaman herkes küçük yatağını hazırlamaya başlar; bu yatak yarısı döşek, yarısı da örtü olarak kullanılan oldukça kalın bir battaniye, hava soğuduğunda kullandıkları ayrı bir ince örtü ve başlarının altına koydukları yaklaşık 1,5 metre uzunluğundaki küçük bir yastıktan oluşur. Tam bir sessizlik içinde yuvalarını hazırlayıp yatarlar.

Ali Ufkî Bey'in kaleminden Enderun'la ilgili haberimize ulaşmak için tıklayın.

  • 14
  • 25

*Silah eğitimi yapan askeri öğrenciler

Darülfünun ise Osmanlı döneminde, eğitim alanında atılan en büyük adımdı. Yahya Kemal, Ahmet Hamdi Tanpınar, Ziya Gökalp ve Fuat Köprülü gibi şairleri, düşünürleri ile bir eğitim yuvasına dönüşen Darülfünun, aynı zamanda İstanbul'un işgaline tepki gösteren ilk kurumdu.

Medreseden modern üniversiteye geçişte önemli bir rol oynayan Darülfünun, Türk yükseköğretim hayatında çok önemli bir yere sahiptir. 18. yüzyılda kurulmaya başlanan Avrupai tarzdaki yüksekokulların temel özelliği, acil mesleki ihtiyaçların karşılanmasını ön planda tutmasıdır.

Osmanlı'nın ilim yuvası Darülfünun'un iz bırakan hocalarıyla ilgili haberimize ulaşmak için tıklayın.

  • 15
  • 25

*Galatasaray Lisesi (Mekteb-i Sultani) öğrencilerinden Muhtar-Bey'in Cevad Bey'e ithaflı fotoğrafı

Eğitim sistemimizde önemli bir yeri olan Mekteb-i Sultani, Sultan Abdülaziz tarafından ilk kuruluş sebebine yakın bir sebeple, yine devletin önemli kademelerindeki eğitimli eleman açığını kapamak amacıyla kuruldu.

Mekteb-i Sultânî'ye öğrenciler imtihanla alınacak, eğitim süresi beş yıl olacak, imtihanı kazanamayanlar üç yıl idâdî (hazırlık) sınıfında okuduktan sonra normal sınıflara alınacak ve beş yıllık eğitimlerini tamamlayacaklardı.

  • 16
  • 25

*Galatasaray Lisesi (Mekteb-i Sultani) öğrencilerinden biri

En erken 9, en geç 12 yaşındaki çocuklar kabul edilecekti. Mektepte Türkçe, Fransız dili ve edebiyatı, ahlâk ve âdâb, Latince, Grekçe, Osmanlı tarihi, genel tarih, Osmanlı coğrafyası, genel coğrafya, matematik, kozmografya, mekanik, fizik, kimya, tabiat bilgisi, hukuk, mülkî idare, hitabet ve edebiyat, hat ve resim, muhasebe, defter tutma gibi dersler okutulacaktı.

  • 17
  • 25

*Galatasaray Lisesi (Mekteb-i Sultani) öğrencilerinden Mustafa

Cumhuriyet döneminde Galatasaray Lisesi'ne dönüşen okulun eğitiminde Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile bazı değişikliklere gidildi. Eğitim süresi beş yıldan altı yıla çıkarıldı.

Başta futbol olmak üzere tiyatro, folklor vb. faaliyetler bu okul kanalıyla Türkiye'ye girdi.

Mekteb-i Sultani ile ilgili haberimize ulaşmak için tıklayın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN