Avrupa tıbbı Müslüman hekimlerin hangi eserleriyle gelişti?
Bundan bin yıl önce, Avrupa'nın Karanlık Çağı yaşadığı dönemde Müslüman alimler bilim dünyasına dair pek çok keşif gerçekleştirdi. Tıp, o alanlardan sadece biriydi. Avrupa tıbbı, Müslüman alimlerin kaleme aldığı eserlerin Latinceye tercümeleriyle gelişti; birçok pratik uygulama bu eserler sayesinde öğrenildi. Hatta bazı tedaviler, Haçlı Seferleri sırasında İslam coğrafyasına gelerek yaralanan ve Müslüman hekimler tarafından tedavi edilen askerler aracılığıyla Avrupa'ya aktarıldı.
Giriş Tarihi: 17.08.2019
17:55
Güncelleme Tarihi: 17.08.2019
17:59
BATI’DA EN ÇOK SAYGI GÖREN TIP KİTABI
Râzî'nin yirmi ciltlik Kapsamlı Kitap adlı eseri tıbbın tüm alanlarına değinir. Latinceye Liber Continens adıyla tercüme edilen bu eser büyük ihtimalle, birkaç yüzyıl boyunca Batı dünyasında en çok saygı gören ve en sık başvurulan tıp kitabı olmuştur.
Bu kitap, 1395 yılında Paris Üniversitesi'nin bütün bir tıp fakültesi kütüphanesini oluşturan dokuz kitaptan bir tanesiydi.
PRATİK BİLGİLERİ İÇEREN BİR BAŞUCU KİTABI
Bir de 1000 yıllarında İspanya'nın güneyindeki Kurtuba'da yaşayan ünlü hekim Zehravi'nin çalışmaları dikkat çekiciydi. Zehravi'nin tıp alanındaki bilgilerini topladığı eseri Et Tasrif adıyla tanınmakta olup tam künyesi Et Tasrif li men aceze et te'lif şeklindeydi.
İngilizcede The Arrangement of Medicine (Tıbbın Düzenlenmesi) adıyla tanınsa da eserin adının tam tercümesi "Derlemelerle Baş Edemeyen Kişi İçin Yönetmeye Yardımcı Kitap" şeklinde olup kitabın muhtevası hakkında epeyce ipucu verir. Son derece pratik bir el kitabı olan bu eser, görenleri oldukça etkiliyordu.
KAZA KURBANLARININ TEDAVİSİNDE TECRÜBELİYDİ
Bütün olarak bakıldığında, Zehravi'nin hekimlik hayatı boyunca vücuda getirdiği bütün çalışmalar, otuz ciltlik bir külliyat oluşturuyordu.
Kendisi çok az seyahat ediyor olsa da kaza kurbanlarını tedavi etme konusunda oldukça geniş bir tecrübeye sahipti.
CERRAHİ ALETLER ALANINDA TEK VE EN İYİ KAYNAK
Et Tasrif 'in en önemli özelliği, pratik tıbbın kurallarını neredeyse tüm tıbbi senaryolar için yapılması ve yapılmaması gerekenleri vurgulayarak belirlemiş olmasıydı.
Genel kuralları belirleyen eser, her bir durum için Zehravi'nin keşfedip uzun meslek hayatı boyunca ince ayar yaparak mükemmelleştirdiği çözüm ve tedavileri sunuyordu.
Et Tasrif , modern zamanlara varılana kadar cerrahi aletler alanında bilinen tek ve en iyi kaynak olageldi.
TIP MÜFREDATINDA MERKEZİ BİR ROL OYNADI
Cerrahi teknikler konularında pek çok yeni uygulamalar getiren Zehravi'nin Et Tasrif adlı eserinin cerrahiyle ilgili bölümü Cremonalı Gerardus tarafından Latinceye tercüme edilmiş; 1497'de Venedik'te, 1541'de Basel'de ve 1778'de Oxford'da olmak üzere farklı versiyonları basılmıştı.
Zehravi'nin büyük emek verdiği tüm çalışmalarına ve titiz ameliyatlarına ilişkin bilgiler böylece Avrupalıların erişimine açılmış, Et Tasrif Avrupa'daki Salerno ve Montpellier gibi birçok tıp okulu için referans eser ve cerrahi el kitabı haline gelmiş ve yüzyıllar boyunca tıp müfredatında merkezi bir rol oynamıştır.