Avrupa’ya Osmanlı’nın kalbini gösteren 3 ressam
Avrupalı sanatçılar kimi zaman Osmanlı sultanlarının daveti ile kimi zaman ise farklı sebeplerden ötürü İstanbul'a gelerek şehrin müthiş dokusundan etkilendiler. 14 sene Abdülhamid Han'ın başressamlığını yapan Fausto Zonaro, Fatih'in tablosunu çizen Bellini, İstanbul'un manzaralarını tuvale döken Jean-Baptiste Hilaire bunlardan biriydi. Sizler için, Batı'ya Osmanlı'nın kalbini gösteren üç ressamı derledik.
Giriş Tarihi: 02.03.2020
10:11
Güncelleme Tarihi: 02.03.2020
10:30
İtalyan Rönesans Ressamı Gentile Bellini 1430'da Venedik'te doğdu. Küçük yaşta etkisinde kaldığı eniştesi Mantegna ile çalıştı. Bellini ailesinin Venedik resim sanatının temel karakterinin oluşmasında önemli bir yeri vardır.
Bellini ailesi, çalışmalarına, rakip Vivarini ailesinden etkiler de yansıtmıştır. Böylece iki aile, Venedik resmini 15. yüzyılın ikinci yarısına kadar en üst seviyeye taşımışlardır.
BELLINI NEREDEN İLHAM ALDI?
Padişahın giysileri, kürkü ve sarığındaki kumaş detayları Venedik tarzı ile ayrıntılı bir biçimde vurgulanmıştır. Eserin köşelerindeki üçlü taç simgeleri ise Gentile Bellini tarafından daha önceden Fatih için tasarladığı bronz madalyonların tasarımından ilham alınmıştır.
Üçlü tacın sebebi ise Osmanlı'nın Yunanistan, Karadeniz ve Asya topraklarındaki hakimiyetini simgelemektedir. Portrenin özellikle yüzünde uygulanmış keskin görünüm, yaşlanmış yüze rağmen İstanbul'u fethetmiş güçlü padişah canlılığını vurgular. Fatih Sultan Mehmet portre yapıldıktan bir yıl sonra ölmüştür.
Fatih'i üstün ve farklı kılan, kendini sadece Türk hakanı ve Müslümanların sultanı olarak değil, aynı zamanda "Kayser-i Rum" , yani Roma İmparatoru, dolayısıyla Roma'nın varisi olarak görmesi, daha da önemlisi Avrupa'da olup bitenleri yakından takip etmesidir.
Gentile Bellini'nin "Fatih" adlı tablosu en önemli tablolarından biridir. Tabloda sultan süslü bir kemerin içinde kürklü kaftanı ve sarığı ile bir büst olarak oturtulmuştur. Kemeri taşıyan mermer taban, zengin ve süslü işlemelere sahip bir kumaş ile örtülerek görsel içerik güçlendirilmiş ve padişahın gücü vurgulanmıştır.
* Eser, günümüzde Londra'da, National Gallery koleksiyonunda sergileniyor.
ALTI TACIN ANLAMI NE DEMEK?
Fatih'in, saltanatının son yıllarında portresini yapması için İstanbul'a davet ettiği ressam 15-16 ay kadar Osmanlı başkentinde yaşamıştı. Bu süre içinde Fatih'in değişik portrelerini resmettiği gibi, Topkapı Sarayı'nın duvarlarını da süslemiş, İstanbul'daki eski eserlerin çizimlerini yapmıştı.
JEAN-BAPTISTE HILAIRE KİMDİR?
Jean-Baptiste Leprince'in öğrencisi olan Fransız ressam Jean-Baptiste Hilair (1753 Audun-le-Tiche - 1822 sonrası Paris), figürlü manzaralar, portreler, halktan tipleri gösteren figür çalışmaları ve gündelik yaşam sahneleri resmetmiştir.
Daha çok desenleri ve suluboya resimleriyle tanınan sanatçının eserlerinde ustasının etkisi dikkati çeker. Hilair, 1776 yılında Fransız Büyükelçisi Kont Choiseul- Gouffier'ye Ege gezisi sırasında eşlik etti. Bu gezi sonucunda, ilk yayını 1782'de yapılan Voyagé Pittoresque de la Gréce'de gravür olarak yer alan resimlerin çoğu Hilair'e aittir.