Arama

Bağdat: Dicle kenarında bir inci

Abbasi Halifesi Mansur tarafından Dicle kıyısına kurulan Bağdat, Avrupa'nın tamamen karanlığa gömüldüğü Orta Çağ'da İslam'ın ışığını yayan bir meşaleydi. Beytü'l Hikme ile ilmin kurumsallaştığı başşehir, uzun yıllar boyunca İslam düşüncesinin beslendiği pınarlardan oldu. 1258 yılında Moğol istilasına uğrayan Bağdat'ın beş asırlık ilmi birikimi yok edildi. 1534 yılında Osmanlı'ya katılan Bağdat'ın tarihi serüvenini araştırdık.

Halifenin öldürüldüğü olaylarda tam rakam hala tam olarak tespit edilemese de Bağdat'ta yüz binden fazla insan öldürülmüştü. Yaklaşık beş yüzyıl boyunca elde edilen tüm ilmi birikim yok edilmişti.

◼ Yakılmasının ardından İlhanlılar, Celayirliler, Karakoyunlular, Timurlular, Akkoyunlular ve Safeviler şehri ellerinde tuttu. Safeviler şehirde Sünni itikadın simgelerinden İmam Azam Ebu Hanife ve Geylani'nin türbelerini yıktırdılar. 1534 yılında Osmanlı tabiiyetine giren Bağdat ara ara İran işgaline uğrasa da IV. Murad Han tarafından 1638'de tekrar fethedildi.

  • 10
  • 10

2003'de ABD tarafından gerçekleşen Irak işgalinin simgesi, asırlarca İslam'ın en bilinen mümtaz şehirlerinden olan Bağdat'ın bir gece yarısı bombalanmasıydı.

◼ Dünyanın karanlıkta kaldığı dönemlerde dünyayı ilmi, zenginliği ve medeniyet tecrübesi ile aydınlatan Bağdat işgal süresince maddi- ve manevi olarak kasıtlı biçimde yok edildi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN